Vezměte 2 okurky a zabalte je do alobalu. Tento trik si zaslouží zlatou medaili.
Jak může vypadat salát na druhém konci světa? Možná jako tento asijský salát z okurek. Jmenuje se su-no-mono a pochází z Japonska, ale tady si ho snadno zamilujete.
Jednoduché japonské neštěstí
Sumono je japonský salát připravený pouze z okurek, lehce nakládaných a podávaných s sezamem. Příprava trvá jen minutu. Ale nejzajímavější na něm je, že okurky můžete mít vždy po ruce – v mrazáku. Tento tip pochází z kanálu 料理教室のBonちゃん, odkud jsme vzali ilustraci k tomuto textu.
Japonci mají svou vlastní odrůdu okurek, které jsou tenčí a jemnější než naše skleníkové okurky. Mladé okurky s tenkou slupkou však lze snadno koupit v každém supermarketu, stejně jako rýžový ocet a sójovou omáčku – základní suroviny dnešní kuchyně.
Mražené okurky a sezam
Pravý salát suomono nevyžaduje zmrazení okurek. Je to však skvělý nápad. Proč? Když polozmrazené okurky zalijeme zálivkou, zelenina se marinuje mnohem rychleji. Hodina macerace zmrazených okurek odpovídá dni namáčení při pokojové teplotě.
Ingredience
2-3 dlouhé okurky
4 lžíce rýžového octa
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce se semínky sezamu
Sůl, pepř, cukr
Japonský salát z okurek
Okurky zabalíme do potravinářské fólie a zmrazíme. Po vyndání je opláchneme teplou vodou, aby trochu změkly zvenku, ale uvnitř zůstaly zmrazené. Nakrájíme je na plátky o tloušťce 2-3 mm.
V misce okurky posypeme lžící soli. Necháme několik minut odstát. Mezitím v misce smícháme sójovou omáčku a rýžový ocet. Dochutíme cukrem, aby byla chuť vyvážená, sladká, kyselá a slaná.
Okurky důkladně vymačkejte. Zalijte je marinádou a posypte sezamem. Vše důkladně promíchejte a nechte hodinu v lednici. 15 minut před podáváním vyjměte okurkový salát a přendejte do salátové mísy.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu