V Turecku se konzumuje značné množství alkoholu. Tento návyk může snížit hladinu cholesterolu, krevní tlak a posílit srdeční činnost.
Je velmi oblíbený a milovaný, zejména na Blízkém východě, a mnoho lidí ho považuje za jeden z nejzdravějších nápojů na světě. Ayran, protože právě o něm mluvíme, je turecký nápoj připravený pouze ze tří ingrediencí, který se vyznačuje mnoha zdraví prospěšnými vlastnostmi a zajímavou chutí.
Ayran je považován za jeden z nejzdravějších nápojů. Lze ho připravit doma.
Co je to ayran?
Ayran je nápoj z Turecka , k jeho výrobě se používá jogurt z ovčího, kravského nebo kozího mléka, voda a sůl . Výsledkem je, že ayran má kyselou a slanou chuť , ale lze do něj přidat i několik lístků máty . Kromě toho se nápoj obvykle podává velmi studený a na jeho povrchu by měla být viditelná jemná pěna .
V mnoha zemích se doporučuje pít ayran během jídla špízu nebo tučného, pikantního masa , a tato kombinace by měla zaručit velmi zajímavý kulinařský zážitek . Samozřejmě, ayran lze pít i samostatně, protože skvěle zahání žízeň . Nápoj se stal velmi populárním po celém světě, takže jej lze snadno koupit v mnoha obchodech s potravinami .
Ayran – vlastnosti
Ayran je velmi dobrým zdrojem mnoha živin, včetně vitamínu A, vitamínů skupiny B, C, D a E a minerálů ve formě vápníku, železa, sodíku a zinku. Ayran obsahuje živou bakteriální kulturu, díky které zlepšuje stav střev a zlepšuje fungování trávicího systému.
Pravidelná konzumace tohoto nápoje posiluje imunitní systém, má pozitivní vliv na mozek a srdce, posiluje kosti a snižuje riziko vzniku osteoporózy. To však není vše, co ayran dokáže, protože se podílí na procesech souvisejících se snížením krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu a tím chrání před rozvojem aterosklerózy nebo vzniku mrtvice a infarktu.
Jak se ajran připravuje?
Nápoj si můžete připravit doma velmi snadno a rychle, protože potřebujete pouze tři ingredience. Nejprve si připravte řecký jogurt, minerální vodu a trochu soli.
Do nádoby nalijte 250 ml řeckého jogurtu, přidejte 250 ml vody a špetku soli. Všechny ingredience důkladně promíchejte, až vznikne malá pěna. Hotový ayran dejte do lednice, aby se ohřál na požadovanou teplotu. Podle chuti můžete přidat několik lístků máty nebo nastrouhanou kůru z oloupaného limetky.
Napsala pro Vás AI asistentka Jenifer ze zdrojů českého a zahraničního internetu