Tato podzimní večeře z doby socialismu byla nejlepší: Cuketová pomazánka na topinkách dodnes nemá konkurenci.
Podzimní večery v českých domácnostech bude zase provázet charakteristická vůně, která dokáže vrátit v čase. Málokteré jídlo umí lépe připomenout doby, kdy byla spíž plná domácích zavařenin a sklepy skrývaly spoustu pokladů vyrobených z plodů vlastní zahrádky. Nejen z nouze, ale díky kreativitě našich maminek a babiček se tato domácí pochoutka stala opravdovou královnou podzimních večeří v dobách socialismu.
Dřív se zkrátka v kuchyni zpracovávalo vše, co se na zahrádce urodilo. Když v létě začala cuketová sezóna, přišel čas osvědčených receptů z rodinných kuchařek. Cuketová pomazánka na topinky měla mezi nimi své čestné místo. Stačila jedna, dvě větší cukety, pár barevných paprik, větší cibule a česnek ze zahrádky, pár tajných ingrediencí navíc a základ nezapomenutelné večeře byl na světě.
Večeře, po které se jenom zapráší
Tiché prskání cibulky na sádle a vůně koření – už tyhle drobnosti dokázaly svolat celou rodinu ke stolu rychleji než v dnešní době výpadek domácí wi-fi. Srdcem receptu je nastrouhaná cuketa, pár paprik všeho druhu nakrájených na proužky a pořádná porce cibule. Připomeňte si s námi poctivou domácí topinkovou pomazánku, která nesměla chybět v železných zásobách žádné z domácností!
Na poctivou dávku nostalgie budete potřebovat
- zhruba 1,5 kg cukety
- pár paprik různých barev
- 6 velkých cibulí
- 4 lžíce sádla
- 1 lžíci kari koření
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 rajčatové protlaky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- kečup
- cukr na doslazení
- 8 stroužků česneku, „co má grády“
A tady už je postup přípravy pochoutky, díky které už vás nikdy nebude štvát přebytek cuket
Sádlo rozehřejeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nastrouhanou cuketu, papriky, jednu lžíci kari koření, dvě lžíce sójové omáčky, kečup, dva rajčatové protlaky, dvě lžíce plnotučné hořčice a 8 stroužků česneku, co „má grády“. Směs asi 15 minut dusíme. Podle chuti osolíme, opepříme, dosladíme. Naplníme do sklenic a zavařujeme při teplotě 85 °C 15 až 20 minut.
Směs se během varu nádherně rozvoní, chutě se spojí v jemně pikantní, nasládlou, lehce kyselkavou hmotu, kterou můžete hned namazat na křupavé topinky – nebo právě naplnit do čistých sklenic a zavařit. Už babičky věděly, že právě podzimní cuketová pomazánka byla zásobou k nezaplacení, když se venku ochladilo a večeře musela být rychle hotová. Pečivo opečené na pánvi štědře potřené touto směsí se stalo rychlým, ale vydatným jídlem, které stačilo jen posypat snítkou petrželky pro dokonalou souhru barev.
Připomeňte si s námi tu vůni a dokonalou souhru chutí
Recept není složitý, přesto se v něm skrývá kouzlo tradičních kuchařských dovedností. Klíčem je poctivá surovina – čím šťavnatější cuketa a zralejší zelenina, tím lepší bude výsledek. Špetka cukru na doladění kyselosti, trochu soli a pepře na dochucení, případně přiměřeně octa – a hlavně vše dobře promíchat.
Mimochodem, cuketa ve 100 gramech obsahuje až 93 % vody, 16 kalorií, 0,3 g tuku, 2,9 g sacharidů (z toho 2,05 g cukrů), 1,08 g vlákniny a 1,47 g bílkovin. Dále vitamín A, B2-riboflavin, B3-niacin, B5 – kyselinu pantotenovou, B6-pyridoxin, B9 – kyselinu listovou, vitamín C, E a K, z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, selen, mangan, zinek a měď. Zbavuje tělo zánětů, odstraňuje špatné trávení, udržuje zdravý krevní tlak, zdravé oči, zvyšuje energii, pomáhá snižovat hmotnost, léčit astma, pomáhá chránit před rakovinou, udržuje zdravou a mladistvou pleť, posiluje kosti a zuby. Věděli jste to?
Poctivá cuketová pomazánka na topinky zůstává symbolem chutného podzimu i dnes a není pochyb, že na podzimních stolech dokáže s grácií převálcovat všechny moderní pomazánky. Dodá tělu vlákninu, vitaminy a v kombinaci s česnekem i sílu porazit nevlídné počasí. Každý, kdo ji ochutnal v dobách, kdy jiný výběr moc nebyl, potvrdí, že tahle jednoduchá večeře se zkrátka neomrzí a s cuketovou sezónou by ji měla ochutnat každá generace.
Zdroje: zdravopedie.cz, apetitonline.cz, toprecepty.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

