S tuňákem a avokádem: recept na výživná plněná vejce s vysokým obsahem bílkovin
Plněná vejce jsou velmi letní pokrm, který lze připravit nespočtem způsobů. S tuňákem a majonézou je to asi nejoblíbenější varianta, ale existuje i mnoho dalších. My vám nabízíme zdravější a bílkovinami bohatou variantu s avokádem a tuňákem.
Plněná vejce se připravují v různých zemích, ve Španělsku obvykle s tuňákem a majonézou. Jedná se o velmi domácí recept, který dodnes najdete v nabídce mnoha restaurací specializujících se na domácí kuchyni. Nabízíme vám variantu, ve které jsou hlavními ingrediencemi tuňák, avokádo a některé druhy zeleniny. Toto jídlo je vhodné pro všechny a zvládne ho připravit i začátečník.
Tipy, jak připravit dokonalá plněná vejce
- Aby byla vejce ideálně uvařená, vařte je 8-10 minut a poté je ochlaďte v ledové vodě. Tak se budou snáze loupat a žloutek nezzelená.
 - K rozkrojení vajec na poloviny použijte nůž namočený ve vodě nebo lehce namazaný olejem, aby se nerozbila.
 
- My přidáme nakrájené avokádo, ale vejce můžete naplnit moussem z tohoto ovoce (avokádo rozmačkejte s limetkovou šťávou, olivovým olejem a koriandrem).
 - Naše plněná vejce dochutíme solí, olejem a octem, ale lehčí a zdravější variantou než například majonéza bude jogurtová omáčka (smíchejte trochu nízkokalorického jogurtu se solí, česnekovým práškem, čerstvou nasekanou mátou nebo koriandrem a olejem).
 - Pokud nemáte rádi tuňáka, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným zdrojem bílkovin, například vařenými krevetami, kuřecím masem na proužky, uzeným lososem atd.
 - Pokud chcete jídlu dodat další chuť a texturu, ozdobte ho směsí nakládaných okurek, kapar a oliv.
 
Ingredience
- 8 vajec
 - 1 avokádo
 - 1 rajče
 - 4 čajové lžičky konzervovaného tuňáka
 - zelená cibule
 - olivový olej extra virgin
 - citron
 - sůl
 - 200 gramů konzervovaného tuňáka
 
Příprava
- Nalijte vodu do hrnce a postavte na oheň. Když voda začne vřít, přidejte špetku soli, vložte vejce a vařte 10-12 minut.
 - Vejce vyjměte, ponořte do studené vody, oloupejte a rozkrojte na poloviny. Žloutky odložte stranou.
 - Avokádo oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
 - Rajče umyjte, osušte a nakrájejte stejným způsobem.
 - Zelenou cibuli nakrájejte nadrobno.
 - Do misky dejte avokádo, rajče, okapaného tuňáka a žloutky a dobře promíchejte.
 - Dochuťte solí, octem a extra panenským olivovým olejem.
 - Položte poloviny vajec na talíř a aby se neposunuly, naneste na dno trochu majonézy.
 - Každou polovinu naplňte směsí z misky a ozdobte zelenou cibulkou.
 
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu

                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    