Roztrhaný česnekový chléb – chutná předkrm. Příprava je velmi jednoduchá a z talíře zmizí během chvilky.
Česnekový chléb roztrhaný na kousky je opravdovým kulinářským hitem na domácích večírcích s přáteli. Je chutný, vypadá skvěle a připravuje se rychle. Najdete na něm nějaké nevýhody? Samozřejmě! Zmizí z talíře příliš rychle.
Roztrhaný česnekový chléb je jedinečná delikatesa, která uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky. Jak připravit chutný roztrhaný chléb s aromatickými bylinkami?
Česnekový chléb, který můžete roztrhat a ochutnat
Trhaný česnekový chléb – jedna z těch pochutin na stole, které vzbuzují největší zájem. Je snadný na přípravu a efekt je opravdu působivý. Trhaný česnekový chléb vypadá velmi chutně a ve skutečnosti také takový je. Tajemství jeho chuti spočívá v kynutém těstě a bylinkové vůni, která se line po celé kuchyni. Chutná skvěle jak teplý, tak studený. Trhací česnekový chléb je předkrm, který lze připravit různými způsoby. Na základě základního receptu můžete libovolně měnit směs bylinek použitých k pečení. Bylinky jako petržel, bazalka, oregano, rozmarýn nebo tymián se k rozlomitelnému česnekovému chlebu velmi dobře hodí. Méně zřejmé koření, jako je sladká paprika, lze také použít k přípravě trhaného česnekového chleba. Mnoho lidí také dává přednost použití několika bylinek a koření, což dává nové a výraznější chuťové kombinace.
Česnekový trhaný chléb – jednoduchý recept na chutnou předkrm
Jak připravit trhaný česnekový chléb? Recept na chutný trhaný česnekový chléb není nijak složitý a jistě ho zvládnou i začínající kuchaři. K přípravě této jedinečné delikatesy budete potřebovat následující ingredience:
- 500 g pšeničné mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- 185 ml teplé vody
- 2 žloutky
- ½ čajové lžičky soli
- čajová lžička cukru
Máslo s česnekem a petrželkou:
- 150 g másla
- 3 velké stroužky česneku
- ½ čajové lžičky soli
- velká hrst nasekané petrželky
Způsob přípravy:
V šálku smíchejte rozdrobené droždí, cukr, lžíci mouky a 2 lžíce teplé vody. Nechte kvásek v teplém místě, aby vykynul. Prosijte mouku do velké mísy, přidejte zbývající vodu, žloutky, sůl, rozpuštěné a vychlazené máslo a kvasnicovou směs. Těsto hnětejte rukama nebo pomocí kuchyňského robota s nástavcem na těsto. Mísu s těstem přikryjte bavlněnou utěrkou a odložte na teplé místo na hodinu, aby těsto vykynulo.
Rozkrájený česnekový chléb – Pečení
Zatímco těsto na česnekový chléb kyne, připravte česnekovo-petrželkové máslo. Rozšlehejte měkké máslo s rozdrceným česnekem, solí a nasekanou petrželkou. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a vytvarujte malé kuličky (mohou být různé velikosti). Formu o průměru 25 cm lehce vymastěte olivovým olejem a kuličky těsta vložte do formy vedle sebe. Rovnoměrně potřete česnekovo-petrželkovým máslem. Nechte těsto znovu kynout asi 15 minut. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (horní a dolní topení) asi 45-50 minut. Nechte vychladnout na mřížce z trouby.
Trhaný chléb s česnekem a bylinkami: příklady kombinací chutí
Originální trhaný česnekovo-bylinkový chléb lze získat díky kombinaci různých druhů koření . Chuť našeho chleba můžeme libovolně měnit, aby vyhovoval našim preferencím. V klasické variantě používáme petržel, kterou můžeme kombinovat mimo jiné s koprem. Pokud chceme, aby naše předkrm měl více středomořský charakter, sáhněte po bylinkách, jako je rozmarýn, oregano a tymián. Ti, kteří nemají rádi výraznější a pikantnější chutě, mohou zvolit chilli papričky a divoký česnek. Pro exotičtější dochuť můžeme do našeho trhaného česnekového chleba přidat trochu kurkumy nebo kmínu.
Nakrájený česnekový chléb – s čím ho jíst?
Co jíst s česnekovým chlebem? Česnekový chléb je předkrm, který je sám o sobě velmi chutný, ale lze ho také podávat jako doplněk k jiným pokrmům. Česnekový chléb je delikatesa, která se skvěle hodí k středomořské kuchyni. Skvěle se hodí k olivovému oleji, ale lze jej podávat také jako doplněk k řeckému salátu. Lze jej také úspěšně podávat s olivami a modrými sýry. Můžete jej namazat olejem a připravit si sendvič k druhé snídani, který bude zajímavou aromatickou alternativou k tradiční bagetě.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu