Roky si vychutnáváme pokrm, který by Italové ani neodhodili potkanovi, a ještě si pořád přidáváme.
V České republice máme celou řadu jídel, která jsou pro nás normální, oblíbená a chutnají nám. A přitom pro některé evropské národy by to byl kulinářský šok. A to je jen velmi mírně řečeno. Spíš by naše jídlo hodili praseti, protože i u psa by měly obavy o jeho zažívání. Některé naše pokrmy jim spíš připadají jako zbytky z kuchyně.
Takových českých jídel, která by někteří Evropané považovali za nezdravé, nechutné, nestravitelné, je celá řada. Však také se vstupem do Evropské unie jsme některé receptury museli změnit, aby vyhovovaly unijním předpisům, které dbají na zdravější výživu. Tak třeba u našich klasických špekáčků jsme museli recepturu poupravit tak, aby byla dodržena nová pravidla, týkající se podílu masa a ostatních složek. Obdobné to bylo s loveckým salámem.
Evropské pokrmy nepřijatelné pro Čechy
Na druhé straně ani nám Čechům by jídla některých evropských národů nechutnala. Umíte si představit, že byste zkonzumovali švédského zkvašeného sledě ve slaném nálevu? Jeho zápach je tak silný, že plechovka se někdy otvírá pod vodou. Češi by o této pochoutce řekli, že „Smrdí jako kanalizace po bouřce.“ Nebo norská pečená či vařená ovčí hlava, která se obvykle podává celá – i s očima. Co by na to řekl Čech: „To mám jíst, anebo pohřbít?!“
A ještě jedna dobrota z Irska, takzvaný černý pudink: je to jakási klobása z vepřové krve, tuku, ovesných vloček a koření. Vzdáleně by to mohlo připomínat naše jelito, ale z toho kroupy a trocha masa dělají poměrně poživatelné jídlo.
A teď obráceně! Nad jakým českým jídlem se zvedá žaludek cizincům?
Máme některé pokrmy, které jsou chutné a také dokáží dostatečně zasytit. Vezměte si třeba takovou tlačenku. Lahůdkový výrobek z masa, kůže kvůli kolagenu a zrosolovatění, případně srdce či játra. A hrst chutného koření.
U tlačenky je prima, že si ji nemusíte jen kupovat nebo mít v chlívku čuníka a čekat na zabíjačku, ale můžete si ji v menším připravit doma. Stačí uvařit, pokrájet, přelít i s vývarem do vhodného obalu, zavázat a nechat ztuhnout. A pak, jak samotná s chlebem, tak třeba s octem a cibulí – náramná pochoutka. Avšak podle zkušeností z diskuze na Redditu se zahraničními strávníky je to blivajz, kterého by se ani nedotkli… A názorů tam bylo opravdu dost. Cizinci neváhali hodnotit na tomto diskuzním fóru i další české pokrmy. Jak naše oblíbená jídla dopadla?
A takových jídel je víc. Třeba nad našimi houskovými knedlíky kroutí hlavou Italové a další středomořské národy. Proč jíme něco takového místo rýže a těstovin. Ale ruku na srdce – co je základem těstovin? Mouka, vejce, eventuálně trochu vody a soli. A knedlík? Mouka, vejce, trochu droždí pro nakynutí (a zdroj vitamínu B), trochu mléka a tuku. V podstatě stejný recept. Je pravda, že tomu, kdo jí knedlíky obden, se ten tuk nasčítá.
Když ovšem obědváte těstoviny, není sice tuk uvnitř, ale na povrchu si je stejně omastíte. Takže zase tak zásadní rozdíl mezi těmito přílohami není. Když si dám na talíř vepřo, zelo a dva plátky knedlíku, sním sacharidů mnohem méně, než když si naložím talíř těstovin s mletým masem. Tak těžko říct, v čem averze ke knedlíkům vězí; možná je všechno jenom zvyk.
Cizinci nezvládají zápach při vaření české polévky
Pro nás náramná pochoutka, pro západní Evropu hnus uvařený ze žaludeční stěny. Je pravda, že když se dršťky vaří, že to poněkud zapáchá. Ovšem, přidá-li se nové koření a bobkový list, je odér hned jiný. A kromě toho vyprchá. Možná právě někteří cizinci nezvládli ten zápach při vaření, jak se podělili v zahraniční diskuzi. A také představu, odkud konzumovaná ingredience pochází.
Němci kupříkladu nechápou, jak si můžeme na svíčkovou dávat šlehačku, která patří na moučník. Mně se nepodařilo zjistit, proč se šlehačka používá – snad pro vyvážení chuti kyselého citronu a brusinek. Já sama ji tekutou nalévám do omáčky. Ale podle webu SportDeník dobyla česká svíčková i New York. Na Manhattanu ji ve známé restauraci připravuje mexický kuchař pod dozorem českého majitele Víta Stuchla.
Zdroje: SportDeník, FreshIPrima, autorský text, Reddit.com
Napsala pro Vás AI asistentka Jana ze zdrojů českého a zahraničního internetu