Přidejte ho do své ranní kávy, nebudete litovat. Stimuluje, snižuje hladinu cukru a urychluje metabolismus.
Do ranní kávy stojí za to přidat dvě snadno dostupné koření. Někdy taková jednoduchá změna nejen ovlivní chuť nápoje, ale také podpoří organismus a zajistí jeho efektivnější fungování. Ukazuje se, že káva s skořicí a kakaem vás zahřeje zevnitř, ale také pomůže nervovému a oběhovému systému. Podívejte se, jak snadné to je.
Jedním z nápojů, který stojí za to pít nejen v podzimním a zimním období, je káva s skořicí a kakaem . Obsahuje nejen lahodnou vůni, ale také cenné živiny. Kávu s těmito přísadami by měli pravidelně pít lidé, kteří dbají na svou postavu, ale také ti, kteří po zimě mají na pase pár centimetrů navíc. Bude to
Káva s skořicí a kakaem – vlastnosti
Káva s skořicí a kakaem vděčí za své zdraví prospěšné účinky všem produktům, ze kterých se připravuje. Jak káva, tak obě koření podporují správné fungování prakticky celého organismu. Nejenže zahřívají zevnitř, ale působí mimo jiné také na trávicí, nervový a krevní systém. Jaké vlastnosti mají jednotlivé složky kávy s skořicí a kakaem?
- Káva je bohatým zdrojem snadno stravitelných antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky (obzvláště silné při přidání mléka do nápoje). Polyfenoly pomáhají snižovat oxidační stres a zpomalovat stárnutí organismu. Přibližně 5-8 minut po konzumaci kávy se kofein obsažený v kávě začne vstřebávat, stimuluje organismus k činnosti a stimuluje mozek k lepší práci. Nápoj má také pozitivní vliv na činnost kardiovaskulárního systému, urychluje spalování tuků a minimalizuje riziko vzniku cukrovky a Parkinsonovy choroby.
- Skořice – má silné antiseptické, baktericidní a fungicidní účinky. Podporuje trávicí procesy, zmírňuje bolesti žaludku, dlouhodobě sytí a pomáhá zhubnout tím, že potlačuje chuť na sladké. Koření snižuje hladinu cholesterolu a má příznivý vliv na činnost krevního oběhu. Skořice skvěle zahřívá, proto také pomáhá zvládnout první příznaky nachlazení. Podporuje boj proti zánětům, kožním infekcím a různým druhům akné. Navíc je účinným prostředkem proti stresu – skvěle uvolňuje, podporuje paměť a koncentraci.
- Kakao – má nízký glykemický index a je nízkokalorické. Navíc zajišťuje pocit sytosti, potlačuje chuť k jídlu a pomáhá rychle spalovat tuky. Obsahuje antioxidanty, vitamíny (A, E a skupiny B) a minerály (včetně hořčíku, železa a draslíku). Díky antioxidantům má antisklerotický účinek a chrání před onemocněními krevního oběhu. Zlepšuje činnost srdce a nervového systému. Snižuje nadměrně vysokou hladinu „špatného“ cholesterolu, má antikoagulační účinek a zlepšuje vzhled pokožky. Kakao je také zdrojem kofeinu, který dodává energii a zlepšuje paměť a koncentraci. Koření stimuluje produkci endorfinů, neboli hormonů štěstí, které jsou zodpovědné za pocit pohody.
Káva s skořicí a kakaem – recept
Kávu se skořicí a kakaem lze připravit několika způsoby . Níže najdete dva nejjednodušší – na černou kávu se skořicí a kakaem a na smetanovou verzi tohoto nápoje. Recept je opravdu jednoduchý , takže vám ráno nezabere moc času. Je dobré pít ho ráno , protože pak nejúčinněji zrychluje metabolismus, dodává energii a podporuje imunitu .
Káva s skořicí a kakaem
Ingredience:
- šálek kávy,
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice,
- 1/2 čajové lžičky hořkého kakaa,
- čajová lžička cukru nebo xylitu,
- podle chuti: napěněné mléko nebo odstředěné mléko (0,5 %).
Jak připravit:
Uvařte si svou oblíbenou černou kávu a nalijte ji do šálku. Přidejte skořici a kakao a důkladně promíchejte, dokud se koření nerozpustí. Pokud máte rádi sladší kávu, přidejte trochu cukru nebo xylitu. Nápoj je hotový.
Můžete jej také připravit s přidaným napěněným mlékem, které mu dodá sametovější a jemnější chuť. Stačí na konci přidat mléko a vše pečlivě promíchat. Pokud nemáte v kuchyni napěňovač, stačí na poslední chvíli přidat trochu odstředěného mléka a vše pečlivě promíchat lžičkou.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu