Perfektní pro grilování nebo piknik: pikantní bylinkové pečivo
Tyto pikantní bylinkové rohlíčky chutnají skvěle jak teplé, přímo z trouby, tak studené jako předkrm. Bylinky a parmazán se zde snoubí s nadýchaným těstem.
Kynuté těsto, jak ho máme rádi – měkké, jemné a voňavé! Tentokrát ale bez skořice a cukru. Místo toho je naše těsto potřené pikantním bylinkovým olejem, který voní po čerstvé bazalce, pikantním rozmarýnu a voňavém tymiánu. A co je nejlepší? Jemná pikantnost chilli vloček a tající parmazán dělají z našich pikantních bylinkových rohlíků opravdové mistrovské dílo. Ochutnejte je jednou a budete je péct znovu a znovu!
Pikantní bylinkové rohlíčky: láska na první kousnutí
Někdy prostě potřebujete něco pikantního. S bylinkami a parmazánem. Tato kombinace dělá rohlíčky naprosto vynikající. Jsou chutné jak teplé, čerstvě upečené, tak i studené a můžete si je snadno vzít s sebou.
Tyto pikantní rohlíčky s bylinkami se skládají z velmi jednoduchého kynutého těsta, které potírám domácím bylinkovým olejem. Můžete použít jakékoli bylinky, které máte rádi. Středomořskou chuť dodává směs rozmarýnu, tymiánu a oregana. Skvěle se hodí také bazalka. Pak trochu strouhaného parmazánu, chilli a mořské soli. Ideální kombinace!
Tyto pikantní bylinkové rohlíčky lze samozřejmě připravit i ve veganské variantě. Na těsto smíchejte cizrnovou mouku s vodou, trochou soli a kypřicím práškem. Poté do těsta přidejte olivový olej. Když je těsto hotové, rozválejte ho a potřete domácím veganským olejem s bylinkami. Místo pravého parmazánu můžete použít rostlinnou náhražku. Například kvasnicové vločky se také skvěle hodí a dodávají příjemnou sýrovou chuť.
Poté těsto srolujte z dlouhé strany, nakrájejte na kousky a vložte do vymazané formy na pečení. Po asi 20 minutách pečení v troubě budou pikantní bylinkové rohlíčky hotové. Dobrou chuť!
Pikantní rolády s bylinkami
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 25 minut
Celková doba: 1 hodina 40 minut
Porce – 4
Kuchyňské náčiní
Ingredience
- 500 g mouky typu 405
 - 1 špetka soli
 - 225 ml mléka
 - 1 kostka droždí 42 g
 - 4 lžíce olivového oleje
 - 1 vejce
 - 150 g másla plus trochu na vymazání formy
 - 1 velký stroužek česneku
 - 2 hrsti čerstvé bazalky (podle chuti)
 - Několik větviček čerstvého rozmarýnu
 - Několik větviček čerstvého tymiánu
 - Několik větviček čerstvého oregana
 - Chilli paprička podle chuti
 - Mořská sůl podle chuti
 - 50 g strouhaného parmazánu
 
Příprava
- Mléko lehce zahřejte, aby bylo teplé, a rozpusťte v něm droždí.
 - Nasypte mouku do velké mísy, přidejte špetku soli a uprostřed vytvořte prohlubeň.
 - Do prohlubně nalijte kvasnicové mléko. Přidejte olivový olej a vejce a vše promíchejte do hladkého těsta.
 - Těsto zakryjte a nechte 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
 - Mezitím očistěte česnek. Propasťte ho přes lis na česnek nebo nakrájejte na jemno. Omyjte a osušte bylinky. Nakrájejte je na jemno.
 - Rozpusťte máslo v malém hrnci, ale nepřehřejte ho. Do rozpuštěného másla přidejte bylinky, česnek, chilli vločky a mořskou sůl. Máslo s bylinkami odložte stranou a nechte trochu vychladnout.
 - Kynuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše do obdélníku o tloušťce asi 0,5 cm.
 - Bylinné máslo rovnoměrně rozetřete po těstě. Na jedné dlouhé straně nechte asi 2 cm okraj, aby se rolka dala dobře uzavřít. Posypte nastrouhaným parmazánem.
 - Těsto sviňte do rolky, začínaje od dlouhé strany. Ostrým nožem nebo provázkem nakrájejte rolku na kousky o tloušťce asi 2–3 cm.
 - Formu na pečení nebo hluboký plech vymastěte a vyložte na něj rolky, mezi nimi nechte malou mezeru. Zakryjte a nechte ještě 20–30 minut odpočinout.
 - Mezitím předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev, 160 °C při konvekci). Pečte bylinkové rohlíčky asi 20–25 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
 - Nechte rohlíčky trochu vychladnout a podávejte je nejlépe teplé.
 
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu

                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    
                                                                    