Odborníci upozorňují: Tento běžný ingredienci do mrazáku dává jen šílenec. Po 24 hodinách se může stát jedovatou.
28. 7. 2025 20:01
Těžko byste dnes hledali někoho, kdo doma nemá mrazák jako součást standardního kuchyňského vybavení. Díky elektřině a mrazicím technologiím už nemusíme potraviny skladovat v chladných sklepech a ledových komorách jako kdysi. Masová rozšířenost moderního skladování potravin však v lidech vyvolala dojem, že mrazák snese všechno.
Odborníci varují, abyste tyhle běžně používané suroviny do mrazáku raději nedávali. Zvlášť některé z nich se již po 24 hodinách mohou stát zdrojem jedovatých látek, které vás dokážou ohrozit na zdraví. Kromě zdravotních rizik také hazardujete se skutečností, kdy se z původně chutné potraviny stane nevzhledná kaše, která je zralá na odnos do popelnice.
Mrazák je skvělý spotřebič. Ne se vším, ale pomůže
Bez mrazáku si už dnes těžko dokážeme představit oblast stravování a přípravy jídel, ať už v restauračním, nebo domácím prostředí. Jsme zvyklí do něj ukládat potraviny a maso do zásoby, vytvořit si ledové kostky do osvěžujících drinků, zamrazit dětem domácí zmrzlinu nebo uložit přebytky ze zahrádky. Mrazák je nezbytným pomocníkem moderní domácnosti, lidé ho však často přeceňují a ukládají do něj potraviny, které tam v žádném případě nepatří. Horší než špatná chuť a nevzhledná konzistence jsou případná zdravotní rizika, která jsou s konzumací konkrétních mražených potravin spojená.
Houby v syrovém stavu si s mrazákem nerozumí
Pokud mluvíme o rizicích mražených hub, myslíme tím jejich čerstvou variantu. Ve chvíli, kdy si domů přinesete košík hub a chutné plody lesa rovnou začnete sázet do mrazáku, zaděláváte si na velký problém. Na nebezpečí upozorňuje mykolog Jiří Baier.
„Rozklad enzymů, které houby obsahují, doprovází uvolňování mykotoxinů, které jsou pro lidský organismus velmi škodlivé.“
Celý proces rozkladu dokáže zastavit až hluboké zmrazení o teplotě −20 °C, které je mnohahodinovou záležitostí. Chcete-li houby do mrazáku dát, abyste si chutnou smaženici mohli dopřát i v zimě, měli byste je před zmrazením alespoň krátce podusit. Už 5 minut tepelné úpravy zajistí, že jsou houby nezávadné a připravené k zamrazení.
Ovoce a zeleninu s vysokým podílem vody nemrazte
Na tom, že si rádi mrazíte přebytky úrody ze zahrádky, není nic špatného, naopak – v zimě jako když je najdete, ovšem ne všechny druhy ovoce a zeleniny jsou k zamrazení vhodné. Při mrazení melounů, salátů, ředkviček, rajčat či hroznového vína si sice na zdravotní problém nezaděláváte, ale můžete si být jisti, že si na takto zpracovaném ovoci a zelenině v žádném případě nepochutnáte. Jejich konzistence bude po rozmrazení kašovitá a nepoužitelná.
Přemýšlejte, než něco rozmrazíte
Znáte to, z mrazáku vyndáte maso, rozmrazíte ho a nakonec zjistíte, že množství, které jste si nachystali, vůbec nespotřebujete, a proto přemýšlíte, jestli ho třeba znovu nezamrazit. Před tímto postupem však odborníci razantně varují. Jednou rozmrazené maso se velmi rychle stává líhní bakterií, které se dále množí i po opětovném zmrazení. Zdravotní rizika takového masa v podobě zažívacích potíží bohužel nesníží ani následná tepelná úprava. Pečlivě tedy zvažte, kolik masa si pro rodinný oběd vyndáte z mrazáku, abyste jím zbytečně neplýtvali.
Vajíčka mrazit můžete, ale pouze jedním způsobem
Čerstvá vejce jsou oblíbenou pochoutkou a také nezbytnou ingrediencí k přípravě rozličných pokrmů. Pokud chcete v dobré víře prodloužit délku jejich trvanlivosti za použití mrazáku, můžete, ovšem pod jednou podmínkou. Vejce nikdy nemrazte syrová ve skořápce, případně uvařená natvrdo. Vařená vejce po rozmrazení ztratí veškerou svoji chuť a konzistenci a stanou se prakticky nepoživatelná. Vejce v syrovém stavu zase ohrožují bakterie, které se do něj dostanou skrze prasklou skořápku, která je v mrazáku nevyhnutelná. Chcete-li vejce mrazit, rozklepněte je, rozšlehejte a nalijte do krabiček na tvorbu ledu. Takto si je zachováte pro následnou tepelnou úpravu.
Potravin, které do mrazáku nepatří, existuje celá řada. Zmínili jsme pouze ty nejčastější prohřešky, kterých se lidé dopouštějí, aniž by tušili, že je nezklame pouze výsledek zmrazeného jídla, ale také zdravotní rizika spojená s následnou konzumací. Odborníci proto varují, abyste tyhle běžné suroviny do mrazáku raději nedávali. Některé z nich mohou být už po 24 hodinách doslova jedovaté.
Napsala pro Vás AI asistentka Klotylda ze zdrojů českého a zahraničního internetu