Nové příchutě zmrzliny a domácí recepty pro ještě větší letní radosti
Kuchařské nápady
Ať už si ji kupujeme v supermarketu nebo si ji připravujeme doma, zmrzlina je s příchodem horkých měsíců skvělým pomocníkem pro naše dobré zdraví. Není jen chutná.
Zmírňuje horko, hydratuje a obsahuje důležité živiny, jako je vápník, bílkoviny a vitamíny. Zmrzlina má mnoho výhod, ale jako všechno ostatní by se měla konzumovat s mírou. Dokonce může zlepšit náladu díky produkci serotoninu a dopaminu. Kdo může odolat smyslovému a emocionálnímu potěšení z zmrzliny?
Za prvé, díky své nízké teplotě poskytuje okamžitý pocit chladu, což je obzvláště příjemné v létě. V horkých dnech zmrzlina pomáhá udržovat příjemnější tělesnou teplotu. Za druhé, protože se skládá převážně z vody, přispívá k hydrataci organismu, což je při vysokých teplotách velmi důležité. Nezapomeňte, že zmrzlina, zejména ta z mléčných výrobků, je zdrojem vápníku, bílkovin, vitamínů a minerálů. A také energie, protože obsahuje sacharidy.
Zmrzlina v kornoutech
Kromě toho, že je zdravá, je zmrzlina k dispozici pro každý vkus. Existují kornouty, které jsou stále originálnější. Chcete vyzkoušet mango a vanilku? Nebo snad karamel a čokoládu? Zmrzlina typu bonbon – skutečné pokušení. Například bílá čokoláda s lesními ořechy, pistáciemi a mandlemi nebo křupavé sušenky a smetana.
Někteří dávají přednost zmrzlině v kelímcích, která je ideální pro společnou konzumaci. Co třeba tiramisu s kávou a mascarpone, inspirované Římem, nebo smetanový krém s mangovou omáčkou a kousky bílé čokolády? Velký úspěch má také sendvičový formát, zejména zmrzlina se sýrem, sušenkami a kousky malin. Pokud máte raději eskymáky, směs zmrzliny s ovocnou příchutí vás osvěží díky vysokému obsahu vody.
Ovocná zmrzlina
V supermarketu najdete velký výběr zmrzliny. A nejen to.
Domácí zmrzlina s sušenkami
Ingredience:
4 vaječné bílky
250 ml smetany
12 sušenek Maria
1 čajová lžička skořice
100 ml kondenzovaného mléka
1 špetka soli
100 g hnědého cukru
Příprava
1. Sušenky rozdrobte a přidejte do kondenzovaného mléka. Přidejte skořici.
2. V misce smíchejte vaječné bílky s hnědým cukrem a šlehejte do pěny. Smetanu šlehejte do polotuhého stavu.
3. Přidejte šlehané vaječné bílky do smetany. Dobře promíchejte a přidejte kondenzované mléko s sušenkami a skořicí, opatrně promíchejte lžící.
4. Vložte do mrazáku a každou půlhodinu promíchejte metličkou, asi pětkrát, aby hmota nabrala objem.
5. Zmrzlinu podáváme s sušenkami a vaflemi.
Petit fours ze zmrazeného jogurtu s červenými bobulemi
Ingredience
1 balení malin
1 balení borůvek
12-15 jahod
500 g přírodního jogurtu s cukrem po řeckém způsobu
Příprava
1. Formu důkladně umyjte a do každé přihrádky formy dejte lžíci řeckého jogurtu, tak aby byly naplněny trochu více než z poloviny. Vložte do mrazáku a připravte bobule.
2. Maliny rozkrojte na poloviny, jahody nakrájejte na kolečka, odstraňte zelené části, borůvky nechte celé.
3. Formu vyjmeme z mrazáku a do středu dáme polovinu maliny, jednu borůvku a několik plátků jahod.
4. Přidáme ještě trochu jogurtu a dáme do mrazáku minimálně na 2 hodiny. Vyjmeme z formy a můžeme si pochutnat.
Jogurtová zmrzlina s maracujou

Ingredience
7 přírodních jogurtů s cukrem
1 balení mražené maracujové dužiny
3 plody maracuji
12 kulatých zázvorových sušenek
Příprava
1. Smíchejte jogurty s předem rozmraženou dužinou marakuji.
2. Vystelte válcovité formy (vhodné pro zmrazování) potravinářskou fólií.
3. Rozřízněte plody marakuji a dužinu rozložte na zmrzlinu. Ozdobte zbývajícími zázvorovými sušenkami.
4. Omáčka: na mírném ohni smíchejte 1/2 sklenice vody, cukr a 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu. Před varem přidejte 1/2 čajové lžičky dužiny marakuji. Nechte vychladnout a smíchejte s 2 čajovými lžičkami pomerančového likéru.
5. Nalijte směs do formy a přikryjte víkem.
Vložte do mrazáku na 12 hodin. Během této doby zmrzlinu několikrát vyjměte a rozbijte vidličkou, aby se rozbily krystalky.
6. Zázvorové sušenky dejte na talíře.
7. Vyjměte zmrzlinu z formy (vyndejte ji několik minut před podáváním).
Ovocné kalipos
Ingredience:
1 sklenice melounové šťávy
1 sklenice citronové šťávy
1 sklenice pomerančové šťávy
1 hrst borůvek
1 hrst jahod
½ kiwi
Kousek melounu
Příprava
1. Nalijte citronovou šťávu do první formy. Přidejte několik bobulí borůvek a formu uzavřete.
2. Nalijte pomerančovou šťávu do druhé formy. Přidejte kousky jahod podle chuti a uzavřete.
3. Do poslední formy přidejte melounovou šťávu. Přidejte kousky kiwi a uzavřete.
4. Vložte všechny formy do mrazáku a nechte zmrazit alespoň na čtyři hodiny. Můžete podávat s ovocným salátem nebo kousky melounu, borůvkami nebo rybízem. Červené ovoce je bohaté na antioxidanty, které jsou prospěšné jak pro děti, tak pro dospělé.
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu

