Nenechte své ovocné saláty vypadat unaveně – s jednou speciální ingrediencí získají na svěžesti a chuti.
Dodá jim také další chuť, která dokonale vyváží všechny složky a upraví sladkost ovoce.
Jediným problémem ovocných salátů je, že ihned po přípravě začínají ztrácet čerstvost. Záleží na odrůdě, ale obecně platí, že všechny druhy ovoce začnou oxidovat, ztrácet šťávu a aroma, jakmile jsou nakrájené. To lze zabránit pomocí ingredience, kterou přidávám téměř do všeho: trochou citronové šťávy. Pokud přidávám citron do polévky, hranolků a rýže, přidávám ho samozřejmě i do ovocného salátu.
Citronová šťáva nedělá zázraky, ale pomáhá zabránit rychlému okysličení nakrájeného ovoce. Proto je nejběžnějším prostředkem k zabránění oxidace nakrájeného avokáda, k zachování čerstvosti guacamole a také k zabránění oxidace artyčoků při jejich čištění. Je to díky pH šťávy tohoto citrusového ovoce, které je velmi kyselé, ale má i další výhody.
Kromě toho, že citronová šťáva udržuje ovocný salát v nejlepší kondici, dodává mu také svěžest díky své osvěžující kyselosti, což se mi líbí, protože pomáhá vyvážit všechny chutě jídla. Někdy jsou takové saláty příliš sladké, v závislosti na použitých druzích ovoce a jejich stupni zralosti; potřebují kyselost, která sníží hladinu přirozeného cukru.

Pokud vám citron připadá příliš silný, můžete použít šťávu z limetky nebo smíchat šťávy a přidat dokonce trochu medu, pokud je salát příliš mdlý. Osobně mi hořká chuť grapefruitové šťávy také připadá jako chutná alternativa pro vytvoření velmi osvěžujících kontrastů chutí.
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu

