Nejvíce nežádoucí ryby k vyhýbání se v létě na moři. Lepší je je neobjednávat.
Dovolená u Baltského moře je pro mnoho lidí příležitostí ochutnat čerstvé ryby přímo z rybářské lodi. Ne vždy však to, co si objednáme v rybích restauracích a bistrech, skutečně pochází z nočního úlovku. Ve skutečnosti je část podávané ryby rozmražená. Jakým druhům ryb se vyhnout, abyste nezaplatili za zmrazený produkt?
Nejhorší ryby, kterým se v létě vyhnout
Pokud vám záleží na čerstvosti ryb, vybírejte druhy, které se v Baltském moři loví pravidelně. V českých přímořských restauracích máte největší šanci na čerstvost, pokud si objednáte: platýs, candát, sleď, šproty nebo úhoř.
Je také třeba mít na paměti, že od 1. srpna se na jídelním lístku může objevit treska – tehdy končí období jejího lovu, což znamená, že rybáři mohou obnovit lov. Ani u těchto druhů však není zaručeno, že podávaná ryba nebyla dříve zmrazena – rozhodnutí o zmrazení často závisí na logistice restaurace.

Treska je odedávna spojována s Baltským mořem, ale od roku 2020 platí v polských vodách úplný zákaz lovu tohoto druhu ryby. To znamená, že treska dostupná v restauracích je dovážena a během přepravy zmražena. Totéž platí pro další oblíbené druhy, které se často objevují v nabídce přímořských restaurací, jako je losos, platýs, treska a pang.
Žádný z těchto druhů se v Baltském moři v přírodních podmínkách nevyskytuje, proto je jejich čerstvost v přímořské rybárně prakticky nemožná.
Chcete mít jistotu, že platíte za čerstvé ryby? Před objednáním si zkontrolujte, které druhy ryb jsou pro Baltské moře přirozené a jaká je jejich ochranná lhůta. Pokud je ryba, kterou jste si vybrali, v období zákazu lovu, můžete si být jisti, že byla zmrazena.
Také se vyplatí zeptat personálu restaurace na původ ryb – i když ne vždy dostanete úplnou odpověď, může to být užitečná informace.
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu

