Nejužitečnější ovoce sezóny. Posiluje srdce a může chránit před cukrovkou.
Kamčatská bobule, pocházející ze severovýchodní Asie, je opravdová antioxidační bomba. Není divu, že tento kyselý a mírně trpký plod nazývají „elixírem života“ – obsahuje bioaktivní látky, které zpomalují stárnutí, posilují srdce a snižují riziko vzniku cukrovky. Sezóna kamčatských bobulí teprve začíná – zjistěte, jak zařadit tyto výjimečné plody do svého jídelníčku.
Kamčatská bobule – poklad lidové medicíny
Kamčatská bobule je plod rostliny zimolezu kamčatského, který se v přírodě vyskytuje v chladnějších oblastech Asie a Evropy. Vlastnosti těchto plodů se po mnoho let využívaly v čínské a japonské lidové medicíně. Kamčatská bobule se používala k léčbě žaludečních a střevních potíží, malárie a bakteriálních infekcí. Byla také přírodní surovinou regulující krevní tlak.
Kamčatská bobule – jak působí na organismus?
Kamčatská bobule je bohatým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů: vitamínu C, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, fosforu a draslíku. Za nejdůležitější složky tohoto ovoce se však považují silné antioxidanty: antokyany, flavonoidy a fenolové kyseliny – mají silné protizánětlivé účinky, a proto mohou snížit riziko mnoha onemocnění.
Kamčatská bobule snižuje riziko vzniku cukrovky a aterosklerózy
Výzkumy ukazují, že kamčatská bobule účinně snižuje hladinu glukózy v krvi a zvyšuje citlivost buněk na inzulín . To bylo prokázáno výzkumy na krysách, které byly krmeny potravou s vysokým obsahem cukru. Hlodavci začali trpět inzulinovou rezistencí a cukrovkou. U krys, které dostávaly extrakt z bobulí, však bylo pozorováno zvýšení tolerance glukózy . Současně se u nich zlepšil i lipidový profil. Kamčatská bobule proto může být pomocným prostředkem v prevenci aterosklerózy a dalších onemocnění krevního oběhu .
Kamčatská bobule má antibakteriální vlastnosti
Kamčatská bobule může být také užitečná v boji proti některým kmenům patogenních bakterií, jako jsou Escherichia coli , stafylokoky, streptokoky, záškrt, diplokoky a meningitida. Stojí za to ji zařadit do stravy při snížené imunitě.
Kamčatská bobule zpomaluje stárnutí organismu
Silné antioxidanty obsažené v kamčatských bobulích mají protizánětlivé účinky a vylučují z organismu volné radikály, které jsou zodpovědné za poškození buněk, procesy stárnutí a dokonce i rozvoj rakoviny.
Kamčatská bobule má pozitivní vliv na nervový systém
Bioaktivní látky obsažené v kamčatských bobulích snižují riziko aterosklerózy a problémů s krevním oběhem. Právě špatné prokrvení mozku může zhoršit jeho funkci a přispět k rozvoji demence. Kamčatské bobule také obsahují mnoho vitamínů skupiny B, které zlepšují paměť a koncentraci, usnadňují usínání a boj proti stresu a také přispívají ke zlepšení pohody . Jejich nedostatek je častou příčinou špatné nálady a dokonce i deprese a úzkostných poruch.
Jak používat bobule zimolezu v kuchyni?
Kamčatské bobule jsou nejzdravější v syrové formě. Nejlepší je přidávat je do ovocných salátů, dezertů nebo koktejlů. Jsou vhodné jak k sušení, tak k mražení, takže je můžete zařadit do svého jídelníčku po celý rok. Z kamčatských bobulí se také vyplatí vařit džemy, marmelády, džusy nebo likéry.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu