Nejefektivnější tip, jak rychle naostřit tupé nůžky: Během pár vteřin budou stejně ostré jako skalpel.
Když nůžky přestanou stříhat a začnou látku spíš trhat, není nutné je hned vyhazovat. Můžete je totiž sami nabrousit s pomocí babských rad. Zvládne to každý a během pár minut budete mít nůžky jako nové.
Tupé nůžky pozná každý z nás poměrně snadno. Nejprve to začíná nevinně, protože ztratí ostrost na určitých místech. Při každém střihu tak hledáme tu část, která je nejostřejší. Později se nůžky tupí víc. Papír se místo střihu mačká a materiál, který stříháme, se zkrátka nepřestřihne. V tu chvíli už ale začínáme být zoufalí a nůžky bychom nejraději vyhodili. Přitom když bychom je při prvních náznacích nabrousili, vyhnuli bychom se podobným situacím.
Naštěstí není nutné hned chodit k odborníkovi ani platit za broušení. S trochou šikovnosti to zvládne každý doma, a to bez brusky, speciálního vybavení i zbytečných výdajů. Pomůžou staré osvědčené babské rady, které fungují dodnes.
Alobal využijete i mimo kuchyň
Alobal má doma většina z nás. Používáme ho hlavně při pečení nebo k zabalení jídla, ale málokdo ví, že dokáže zachránit i tupé nůžky. Když přestanou stříhat, nemusíme hned shánět brousek. Ani kupovat nové. Stačí sáhnout po kousku fólie.
Ustřihneme si asi dvacet centimetrů dlouhý kus alobalu a několikrát ho přehneme, aby vznikla silnější vrstva. Ta pomáhá k tomu, aby se nůžky brousily rovnoměrně. Potom do alobalu několikrát střihneme po celé délce čepelí. Nejlépe od středu až ke špičce, dokud není pruh celý rozstříhaný.
Kdo nechce dlouho stříhat, může alobal zmačkat do kuličky a přejíždět s ní po hranách nůžek. Povrch hliníku jemně vyhladí čepele a vrátí jim lehkost při řezu. Celý trik zabere jen pár minut a výsledek je znát hned.
Jak nabrousit nůžky špendlíkem?
Další babskou metodou, kterou využívaly už naše babičky, je špendlík. Vezmeme ho mezi čepele stejně, jako bychom ho chtěli přestřihnout, a několikrát do něj střihneme po celé délce ostří. Nůžky přitom neuzavíráme úplně, jen jimi špendlík lehce svíráme. Postup stačí zopakovat dvakrát až třikrát, aby se pohyb nůžek zjemnil. Je to jednoduchý způsob, který fungoval kdysi a funguje i dnes.
Smirkový papír vrátí nůžkám ostrost během chvilky
Ať už mu říkáte brusný papír nebo smirkový, měl by mít své místo v každé domácnosti. Hravě si totiž poradí s broušením dřeva nebo kovu. Málokdo ale ví, že se dá využít i na nůžky. Jeho jemná zrnitost totiž funguje podobně jako brousek.
K broušení si připravte kousek smirkového papíru s jemnějším zrnem, ideálně kolem 150 až 220. Papír složte zrnitou stranou ven a několikrát do něj střihněte. Nakonec nůžky nezapomeňte očistit a aby déle sloužily, trochu je ošetřete olejem.

Skleněná lahev či zavařovačka vrátí ostří do formy
Skleněná zavařovačka se většinou hodí na marmeládu, kompot nebo uchovávání drobností. Může ale posloužit i úplně jinak. Když nůžky přestanou stříhat, pomůže právě pevný okraj sklenice. Pro broušení si vyberte nádobu se silnější stěnou. Třeba menší zavařovačku nebo lahev od džusu. Nůžky otevřete doširoka a přiložte je zvenku ke sklenici.
Potom jimi několikrát přejeďte po okraji, jako byste chtěli střihnout. Netlačte, jen nechte čepele klouzat po skle. Když to několikrát zopakujete po celé délce, nůžky se při řezu přestanou zadrhávat a pohyb je zase plynulý. Nakonec je otřete hadříkem, aby zůstaly čisté a připravené k dalšímu použití.
Pečlivost se vyplatí, nůžky vydrží roky
Teď už víte, že i tupé nůžky se dají snadno zachránit. Když se o ně budete pravidelně starat, nebudou potřebovat broušení tak často a vydrží vám mnohem déle. Po práci je stačí otřít, občas přidat kapku oleje a hlavně je používat jen tam, kam patří.
Každý typ nůžek má svůj účel. Kuchyňské na potraviny, krejčovské na látky a kancelářské na papír. Když to budete dodržovat, ostří si udrží tvar a nůžky zůstanou funkční roky. Nové si pořídíte až ve chvíli, kdy budete chtít, ne proto, že musíte.
Zdroje: dumazahrada, ceskykutil, thespruce
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

