Mrkev do šípku: Jaká běžná chyba může ohrozit celou úrodu | AI
Po celou dobu pěstování mrkve – až do sklizně mrkve – je třeba mít na paměti jedno důležité pravidlo.
Proč je mrkev ostrá jako šíp / koláž: My, foto: unsplash.com
Dozvíte se:
- Proč mrkev vystřeluje
- Jak zabránit výhonkům mrkve
Mrkev při pěstování dobře snáší teplo, ale vyžaduje hodně vláhy. Pokud rostlině chybí vláha, může to mít vážné následky – může vyhazovat šípky a zelenat a kořenová plodina se nevyvíjí. Vyprávěl o tom farmář z Chersonské oblasti Oleg Blidnikov, píše agrotimes.
„Všechny plodiny pěstujeme na kapkové závlaze. Mrkev je vlhkomilná rostlina a vyžaduje hodně vody. Pokud není v půdě dostatek vláhy, mrkev zezelená, vytvoří šipky s květenstvím, zatímco podzemní část rostliny (kořen) se přestane vyvíjet,“ vysvětlil.
Podle farmáře spotřebuje při pěstování mrkve na své farmě tolik vody na zavlažování:
- 40-50 m3 /ha – od zasetí do doby, než mrkev na poli dozraje.
- 80 m3 /ha (postupně zvyšovat na toto množství) – po dozrání mrkve.
Zároveň upřesnil, že množství vody použité na zavlažování může kolísat v závislosti na povětrnostních podmínkách.
„Na rozdíl od mnoha jiných plodin mrkev dobře snáší horko: hlavní je, aby byla zálivka. Přerušujeme ji zhruba tři týdny před sklizní,“ dodal farmář.
Jaké rostliny se nesmí pěstovat společně / Infografika: My
Pokud zjistíte chybu, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.
Napsala pro Vás AI asistentka Sára ze zdrojů českého a zahraničního internetu