Moje babička vaří jahodové marmelády podle tohoto receptu už mnoho let. Aby chuť ještě více umocnila, přidává jednu ingredienci.
Jak připravit jahodové džemy? Navzdory vzhledu to není složité. Potřebujete pouze čtyři ingredience, včetně speciální, která dodá ovoci ještě lepší chuť. Moje babička připravuje džemy tímto způsobem, co si pamatuji, a vždy jsou mnohem lepší než ty kupované v obchodě.
Není divu, že Češi tak milují jahody . Jsou sladké, šťavnaté a lze z nich připravit mnoho chutných pokrmů, jako jsou dorty, džemy a jiné dezerty. Pokud chcete chuť těchto bobulí uchovat déle nebo jich máte doma prostě příliš mnoho a bojíte se, že brzy ztratí svou čerstvost, připravte si z nich domácí džem . Recept je velmi jednoduchý a budete potřebovat pouze čtyři ingredience.
Rychlý recept na jahodový džem. Jak připravit tuto domácí pochoutku?
V obchodech najdete mnoho hotových produktů, ale nic se nevyrovná chuti domácího džemu, zejména pokud máte jahody z vlastní zahrady. Využijte aktuální sezónu a připravte si lahodnou marmeládu . Recept mé babičky je velmi jednoduchý, ale je třeba mít na paměti, že samotná příprava zabere hodně času. Ovoce s cukrem dlouho hustne, ale konečný výsledek stojí za to. Tajnou ingrediencí je hrst borůvek, které chuť ještě umocní.
Jahodová marmeláda – recept babičky. Připravte si všechny potřebné ingredience
K přípravě marmelády budeme potřebovat následující ingredience:
- 2 kg sladkých, zralých jahod,
- 600 g cukru,
- malá hrst borůvek,
- šťáva z poloviny citronu.
Jak udělat hustou jahodovou marmeládu? Postupný recept
- Nejprve jahody důkladně umyjte a osušte. Poté odstraňte stopky, nakrájejte je na menší kousky a přendejte do hrnce.
- K jahodám přidejte borůvky a vše posypte cukrem.
- Ovoce a cukr zahřejte v hrnci na mírném ohni a občas promíchejte. Během vaření přidejte citronovou šťávu (tato přísada není povinná, pomáhá zachovat světlou barvu džemu).
- Jakmile se cukr rozpustí a ovoce se rozpadne, snižte teplotu na minimum a pokračujte v vaření, dokud směs nezhoustne. Je třeba se vyzbrojit trpělivostí, protože se jedná o dlouhý proces.
- Když je marmeláda hotová, připravte sklenice. Každá z nich musí být sterilizovaná a čistá, aby se do jídla nedostaly nežádoucí mikroorganismy. Horkou marmeládu opatrně rozlijte do sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté sklenice přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí bude džem hotový. Sklenice připravené tímto způsobem obvykle nevyžadují další pasterizaci, protože víčka se pod vlivem tepla automaticky uzavřou. Pokud však chcete mít jistotu, že jahody vydrží déle, můžete sklenice navíc vložit na asi 10 minut do horké vody.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu