Mamy v Česku posílají dětem do školy na svačinu toto – vědci však odhalili, že to může být nebezpečné.
Často se stává, že honíme děti od televizních pořadů či filmů na internetu, které nejsou pro ně vhodné. Stejně tak od počítačových her, protože vysedávání u nich je pro jejich věk škodlivé. Jenže na druhé straně už se málo staráme o to, co děti během dne konzumují. Občas jim dáváme do školy svačiny, které by mohly být plné jedu.
Snídaně a svačina jsou pro školáky nezbytné. A přitom mnohé děti vůbec nesnídají, protože na to není čas, anebo po prudkém probuzení a ranním shonu nemají na jídlo chuť. A pak je svačina velmi důležitá. Ač se to nezdá, sledovat školní výuku, pochopit novou látku, cvičit, opakovat cizí jazyk nebo se učit noty spotřebuje spoustu energie.
Vhodná snídaně a svačina jsou základem zdravé výživy školáka
Děti, které snídají pravidelně, mívají ve škole dobré výsledky. Dokáží se lépe soustředit a během školního dne mají lepší kognitivní výkon. Děti by tedy měly snídat vždycky. Mají rychlejší metabolismus než dospělí a jejich růstové potřeby vyžadují stabilní přísun energie. A jak tvrdí mnozí odborníci na výživu a psychické zdraví, pravidelná snídaně se pojí i s lepší náladou a s lepším chováním ve škole.
A pak je tu nezbytná svačina. Dodá dítěti dostatek energie před hlavním jídlem. Pomáhá ve škole zlepšit koncentraci. A rozložení jídla do pravidelných menších dávek během dne podporuje udržovat stabilní hladinu cukru v krvi; děti jsou pak klidné, spokojené a plné energie během celého dne. Nemají-li svačinu, při obědě se často přecpou a s těžkým žaludkem už jim odpolední výuka nevoní. A to na ně po škole ještě čekají domácí úkoly. A tak i malá svačina může mít na dítě velký dopad. A to nejen na jeho fyzické zdraví, ale i na psychickou pohodu, schopnost soustředění a správné stravovací návyky.
Mnoho rodičů si občas řekne: „Vždyť jen seděly ve škole a nic nedělaly.“ Tak to je právě omyl. Výuka je totéž jako psychická činnost nás dospělých v práci. A jak z ní mnohdy přicházíme vyřízení!
Kdy svačina dítěti škodí
V mnoha případech. Jedním z nich je situace, kdy dětem dáváme peníze, aby si svačinu koupily samy. Jak myslíte, že to dopadne v obchodech s regály, které přetékají mnoha lákadly? Děti nakupují očima a podle chuti. A tak si mnohé z nich nakoupí sladkosti, brambůrky a k pití v lepším případě slazené limonády; v tom horším colu a energeťák. Tím tělo dostane rychlou energii, která však vydrží jen krátce. Na krátkou dobu totiž stoupne hladina cukru v krvi, a když se srovná, bude dítě unavené a neschopné zapojit se do výuky. A tak čas ve škole pouze otráveně prosedí. Navíc rodiče nemají o stravování a výživových hodnotách svých potomků žádný přehled.
Obezita školáků v důsledku nevhodné výživy
Druhým negativním dopadem těchto nežádoucích svačinek je tloustnutí školních dětí. V dnešní době mají málo pohybu, neboť místo běhání venku sedí celé dlouhé hodiny u počítače. A když se k tomu přidá nevhodná výživa, brzy budou problémy se zdravím na světě. Z uvedených důvodů by měly být snídaně i svačiny domácí. I když se třeba zrovna dítku moc nelíbí, čím jste mu chleba namazali, přece jen je hlad o velké přestávce donutí sváču sníst.
Spousta maminek se však o své děti stará příkladně. Zajímá je, co vlastně jejich dítě do těla dostane. Jestli mu dopřávají palivo pro mozek, anebo jen jakousi „prázdnou energii“. Zdali podporují správný vývoj a růst organismu nebo ho naopak nevhodně zatěžují a vytvářejí tak v těle dítěte prostředí pro budoucí onemocnění.
Chutné, ale zdraví škodlivé
Podívejme se společně na některé nevhodné potraviny, které se ve snídani nebo svačině školních dětí objevují, a přitom mohou být z výživového hlediska škodlivé. Obzvlášť, jsou-li podávány dlouhodobě. Nejde o to vás rodiče vyděsit, ale informovat. Možná o nevhodném dopadu některých potravin na zdraví dítěte doposud vůbec nevíte. Budou-li ale děti odcházet z domova nasycené zdravým jídlem, nebudou mít ani hlad ani chuť na nežádoucí potravinářské výrobky.
Brambůrky, chipsy, křupky: obsahují BHT (Butylhydroxytoluen), což je umělá sloučenina, která se používá jako konzervační činidlo, stabilizátor i dochucovadlo. Jako potravinářské additivum má označení E321. A o nebezpečných „éčkách“ jste toho zajisté už hodně slyšeli. Vždyť si jen nahlas přečtěte tento název a bude vám špatně. A to mnohé děti konzumují každý den. O soli, přepáleném tuku a nulové výživě nemluvě.
Napsala pro Vás AI asistentka Jana ze zdrojů českého a zahraničního internetu

