Lidé se zbavují moderních kávovarů a vracejí se k zapomenutému přístroji, který připravoval nejlepší kávu na světě.
Když si chceme vychutnat šálek kávy, máme k dispozici nadupané kávovary, které umí připravit tu nejlahodnější. Jenže takové přístroje stojí tisíce korun, což rozhodně není málo. Proto někteří raději chodí do kavárny, kde si mohou dopřát vynikající kávu za přijatelnou cenu. Většina lidí už přitom zapomněla na starý dobrý přístroj, který připravuje tento nápoj velmi dobrý a navíc i kvalitní. Pojďte si ho připomenout.
Jak málo některým lidem stačí ke štěstí – jeden nebo dva šálky dobré kávy po ránu. Ta dokáže navodit pozitivní pocity už jen svou vůní. Její chuť pak mnohým perfektně nastartuje den, a kofein spolu s dalšími látkami způsobí, že má tělo dostatek energie na velkou část dne.
Někteří lidé si připravují kávu z levného kávovaru, jiní jen zalijí instantní kávu vodou, a ti největší šťastlivci mají po ruce špičkový kávovar, který jim připraví nápoj skoro jako z kavárny. Každý má své preference, a to je v pořádku. Jde to ale i jinak, jednodušeji. Nepotřebujete k tomu moc peněz ani znalostí a káva bude vynikající. Přesto na tento způsob přípravy už mnozí zapomněli.
Skvělá káva každý den
I když třeba nemáte doma kávovar a nechcete do něj investovat, stále můžete mít k dispozici vynikající kávu, a to i ve větším množství. Potřebujete k tomu jen konvici zvanou french press, která připraví tuto úžasnou tekutinu ve velmi dobré kvalitě. Tato na první pohled jednoduchá konvice se sítkem dokáže díky kovovému filtru spolu s tlakem pístu využít z kávy to nejlepší. Tento filtr umožňuje propouštět i menší částice, jež jsou pro výslednou chuť velmi důležité – zejména esenciální oleje a menší částečky zrn, které se třeba v případě papírového filtru v kávě neudrží.
Nápoj si tak zachovává jedinečnou a plnou chuť, díky čemuž si může kávu kvalitní a plnou chuti vychutnat opravdu každý – stačí si jen pořídit tuto speciální konvici. Pak už budete potřebovat jen namletá zrna a varnou konvici, ve které uvaříte vodu. Tento způsob si mohou oblíbit i lidé, kteří mají rádi klasického turka – tato varianta je nejen mnohem chutnější, ale také výrazně zdravější (obsahuje mimo jiné i antioxidanty), protože se sedlina tlačí na dno konvice a neuvolňují se z ní škodlivé látky do vody.

Zapomenuté kouzlo na cesty
Je to tak snadné, přesto french press dnes už málokdo používá. Je to pravděpodobně tím, že jsme si oblíbili pokročilé technologie, kdy nám na přípravu stačí stisknout jen jedno tlačítko. French press však má své kouzlo, které můžete stále ocenit třeba na chatě nebo na cestách, kde nemáte po ruce svůj kávovar. Také budete mít více kontroly nad procesem přípravy nápoje.
Samozřejmě, že french press může mít i své nevýhody. Nemusí vyhovovat těm, kteří po ránu spěchají a nechtějí u přípravy ranního šálku kávy strávit příliš mnoho času. Káva se sice nepřipravuje nijak zvlášť dlouhou dobu, ale nějakých 5 minut to určitě trvat bude. Taktéž je nutné počítat s tím, že káva může být zakalená a že je nutné důkladně umýt konvici po použití, jinak může být od kávy zbarvená do hněda. Je také nutné kávu co nejrychleji spotřebovat (nebo přelít do jiné nádoby), jinak se látky v ní mohou snadno stát těžko stravitelnými.
Zdroje: Gourmetkava.cz, Bobkafe.cz, Prazirnaignac.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

