Letní recepty s avokádem – saffronindickarestaurace
Je vynikající v salátech, ale existuje mnoho dalších receptů, které jsou ideální pro tyto horké měsíce a do kterých můžete přidat avokádo. Zde je několik nápadů.
Jemná, mírně nasládlá chuť a krémová, máslová konzistence dělají z avokáda mimořádně univerzální surovinu, která se hodí do receptů na slaná i sladká jídla. Stejně dobře chutná v kombinaci například s česnekem, solí a citronem, ale také s kakaem nebo medem…
V těchto týdnech, kdy nám vedro nedá vydechnout, když usedáme ke stolu, máme chuť jen na čerstvé recepty. Proto jsme pro vás dnes připravili několik nápadů s tímto produktem, který tak milujeme. Kromě své chuti má avokádo totiž také mnoho prospěšných vlastností.
PROspěšné vlastnosti avokáda
Je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, tedy „zdravých“, proto by nás vysoká kalorická hodnota avokáda – asi 160 kalorií na 100 gramů produktu – neměla odradit od jeho zařazení do jídelníčku. Totéž lze říci o ořeších a olivovém oleji, jejichž tuky jsou také zdravé.
Avokádo je také dobrým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a sytí.
Pokud jde o obsah minerálů, avokádo je obzvláště bohaté na draslík a obsahuje také hořčík, fosfor a železo.
Kromě toho obsahuje vitamíny C a E, stejně jako lutein a zeaxantin, které jsou antioxidanty pomáhající chránit tělo před poškozením volnými radikály.
Ideální recept, jak začít den s pořádnou dávkou energie nebo si vychutnat netradiční svačinku. Pokud chcete, aby byl smoothie dobře vychlazený, přidejte trochu drceného ledu a pokud chcete experimentovat s různými chutěmi, nahraďte mandlové mléko jakýmkoli jiným rostlinným nápojem.
DoporučujemeObjevte 7 nejzajímavějších seriálů, které si letos v létě nesmíte nechat ujítJsem nákupní redaktorka a tady je seznam věcí, za které hodlám utratit peníze v této sezóně výprodejůDámské plážové žabky na léto 2025, které si koupí každý stylista
Ingredience
- 1 středně zralé avokádo
- 250 ml dobře vychlazeného mandlového mléka
- 1 lžíce medu
- mák
Příprava
- Avokádo oloupejte a vyjměte dužinu.
- Všechny tři ingredience vložte do mixéru a mixujte do hladké krémové konzistence. Podávejte dobře vychlazené.
- Můžete ozdobit sezamovými a/nebo mákovými semínky a malými lístky špenátu.
Guacamole má pastovitou konzistenci, která se ideálně hodí k natírání na krajíce chleba nebo jako omáčka k nachos nebo kukuřičným chipsům. Tentokrát ho ale trochu pozměníme a podáme v lehčí konzistenci mousse. Ideální je podávat v malých skleničkách s přísadami, jako jsou proužky uzeného lososa nebo kousky rajčat. My jsme se rozhodli pro druhou variantu.
Ingredience
- 3 avokáda
- 1 zelená cibule
- 1 limetka
- tabasco
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 vaječné bílky
- sůl
- pepř
- 1 rajče
- čerstvý koriandr
Příprava
- Avokádo oloupejte a nakrájejte na kostky.
- Očistěte zelenou cibuli a nakrájejte na jemno.
- V mixéru smíchejte avokádo, zelenou cibuli, limetkovou šťávu, špetku tabasca, sůl a pepř, až vznikne pyré.
- Šlehejte smetanu (předem vychlazenou) a přidejte do pyré.
- Vejce rozšlehejte se špetkou soli do sněhové pěny a opatrně vmíchejte do pyré.
- Mousse rozlijte do skleniček nebo pohárků a dejte na 2 hodiny do lednice.
- Rajče umyjte, osušte a nakrájejte na kostky.
- Koriandr nakrájejte na proužky.
- Mousse ozdobte kousky rajčete a proužky koriandru a podávejte.
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu