Láďa Hruška vaří smažený sýr v mikrovlnce v šálku. Rychlá příprava a skvělá chuť!
Recepty Ládi Hrušky nejspíš netřeba představovat. Řada z nich se stala doslova virálními a pozornost se na ně upírá i dnes, po letech od jejich zveřejnění. Recepty postavené na rychlosti, jednoduchosti a hlavně na velmi nízké ceně za ingredience v řadě případů působí tak trochu jako nestravitelný bizár. V posledních týdnech se na sítích znovu mluví o legendárním smažáku Ládi Hrušky z mikrovlnky a reakce na něj jsou překvapivě vstřícné.
Příprava smaženého sýra z mikrovlnky je naprosto jednoduchá. Vymažete si hrnek máslem, vysypete strouhankou, přidáte zhruba 50 gramů strouhaného sýra, zalijete rozšlehaným vejcem, znovu přidáte 50 gramů strouhaného sýra a nakonec zasypete strouhankou. V mikrovlnce vaříme na nejvyšší výkon 5 minut, necháme ještě jednu minutu dojít. Zkrátka nic složitého, bez oleje, bez trojobalu, ideální třeba pro studenty na kolejích, kteří mají omezené zdroje i možnosti.
Recepty Ládi Hrušky jsou prý pro každého
V době nárůstu cen potravin se takový recept jeví jako výhodné řešení. Otázka však je, co má tohle řešení vlastně vyřešit? Je úkolem smažáku z mikrovlnky zasytit? Ušetřit náklady? Nebo čas? Z nutričního hlediska je totiž tahle varianta jedním z nejhorších jídel, jaké do sebe můžete dostat.
Smažák z mikrovlnky není o moc zdravější než z pánve
Podle výživových údajů spolu se 100 gramy smaženého sýra zkonzumujete asi 330 až 400 kcal podle typu. U mikrovlnkové varianty uberete na tuku, kromě másla na vymazání hrnku si vystačíte bez jakéhokoli oleje, navíc přidáte celé jedno vejce, tedy bílkoviny navíc, které zase chybí smažené variantě. I tak zbývá na jednu porci zhruba 280 až 320 kcal, což není nijak výrazný rozdíl oproti smažené variantě.
Jak upozorňují nutriční poradci, sýry obecně jsou důležitým zdrojem bílkovin a dobře vstřebatelného vápníku, stejně jako i dalších důležitých minerálů. Pravidelná konzumace sýrů prospívá kostem i zubům, jenže není sýr jako sýr. Některé z nich obsahují příliš mnoho nezdravých tuků a soli a negativní dopad takových sýrů na organismus je významnější než jejich benefity.
Recepty Ládi Hrušky představují levnou alternativu klasických receptů
Zajímavější než samotný recept je ale to, co to vypovídá o našich stravovacích návycích. Rychlá a levná jídla totiž dokážeme vytvořit i ze zeleniny, jáhel nebo pohanky. Taková jídla se ale často objevují v sekci veganské, které má v naší společnosti až negativní nádech. Přesto naše nákupní chování určuje cena, nikoli výživové hodnoty. Jenže sýry typu eidam mezi nejlevnější potraviny rozhodně nepatří.

Možná je konzumace smaženého sýra zvykem z dob, kdy eidam opravdu patřil mezi levné potraviny. Dnes se však cena za kilogram pohybuje přibližně v rozmezí 200 do 270 korun podle výrobce. To je podstatně víc než u zeleniny nebo luštěnin, které jsou velmi cenným zdrojem bílkovin podobně jako živočišné produkty.
Láďa Hruška jako odraz společnosti
Smažák z mikrovlnky Ládi Hrušky tak můžeme vnímat jako obraz dnešní doby. Chceme jíst rychle, bez velkých nároků na suroviny, bez zbytečně špinavého nádobí. Upřednostňujeme vlastní pohodlí před kvalitou, a to nejen z nedostatku času, ale i energie a financí. Láďa Hruška v tomto případě cílí na publikum, které netouží po jídle jako z michelinské restaurace, ale které sází hlavně na praktickou stránku vaření.
Jídlo za pár korun, pocity k nezaplacení
A tady se kruh uzavírá. Recepty Ládi Hrušky možná nejsou výživově dokonalé, v případě smažáku z mikrovlnky ani nijak extra levné. Přesto fungují, protože jsou tak jednoduché, že je zvládne připravit úplně každý. Výsledkem bývá teplé jídlo za pár korun a spolu s ním pocit, že jsme něco dokázali.
Láďa Hruška navíc nikdy netvrdil, že vaří pro fitness nadšence nebo gurmány. Proto mu nelze vyčítat, že jeho jídla nemají žádnou výživovou hodnotu nebo jsou naopak kalorickými bombami. Láďa Hruška vždycky připomínal, že nabízí recepty hlavně lidem, kteří nemají čas trávit hodiny u plotny. A pokud jim k tomu stačí jeden hrníček a mikrovlnka, pak to možná není žádná prohra, ale výhra. Pokud to tedy nekonzumují každý den.
Zdroje: Kalorické tabulky, Recepty Ládi Hrušky
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

