Kdy si dopřát poslední odpolední kávu: 80 % Čechů nedodržuje doporučený čas a riskuje své zdraví.
Proč jsme pořád tak unavení? Možná překvapivě to není jen mobilem v posteli nebo stresem v práci. Viník se často skrývá ve voňavém hrnku, který si mnozí z nás dopřejí kolem třetí nebo čtvrté odpolední. Sice nás udrží být do večera v chodu, ale ve skutečnosti brání naší noční regeneraci.
Blíží se třetí hodina odpolední, oběd je dávno pryč a mozek jako by se rozhodl přepnout do úsporného režimu. Soustředění klesá, víčka těžknou. A tak vyrážíme do kuchyňky pro ještě jednu kávu. Díky ní nasbíráme trochu sil na zbytek pracovního dne a možná i večerní aktivity. Jenže málokdo v tu chvíli přemýšlí nad tím, jak se tahle odpolední kávička projeví o osm hodin později, až zhasneme lampičku.
Kvalitní káva není jen kofein. Je doslova nabitá antioxidanty, zejména polyfenoly a fenolickými kyselinami, které naše tělo chrání před poškozením volnými radikály. Vědci mluví dokonce o tom, že umírněná konzumace kávy, tedy tří až pěti šálků denně, je spojována s nižším rizikem vzniku diabetu 2. typu, některých neurodegenerativních onemocnění, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba, a dokonce i s ochranou jater. Limit by však neměl přesahovat 400 mg kofeinu denně. To odpovídá zhruba těm čtyřem až pěti šálkům klasického espressa nebo filtrované kávy.
Pozor na tekuté cukroví
Musíme si ale ujasnit, o jaké kávě mluvíme. Ty benefity rozhodně nehledejte v instantních směsích „3v1“ nebo v přeslazených frappuccinech se šlehačkou. To, co kupujete v sáčcích, je často jen troška podprůměrné instantní kávy, hromada cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu, ztužené rostlinné tuky a arzenál „éček“ a aromat. To není káva, to je tekutý dezert, který vašemu zdraví spíš uškodí.
Ranní káva a delší život
Rozsáhlá studie publikovaná v prestižním European Heart Journal přinesla fascinující zjištění. Vědci analyzovali data od více než 40 000 dospělých a sledovali jejich návyky a zdravotní stav po dobu zhruba deseti let. Lidé, kteří pili kávu výhradně dopoledne, měli o poznání lepší výsledky. Konkrétně u nich bylo o 16 % nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny a dokonce o 31 % nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění ve srovnání s těmi, kdo kávu vůbec nepijí. Ale lidé, kteří pili kávu po celý den, tedy i odpoledne, toto snížené riziko neměli. Zdá se, že zdravotní výhody kávy jsou úzce svázané s tím, jestli ji pijeme v souladu s naším přirozeným denním rytmem, nebo proti němu. Jedna z teorií říká, že káva má silné protizánětlivé účinky, které mohou být nejefektivnější ráno, kdy bývají zánětlivé procesy v těle nejaktivnější.

Kdy vypnout kávovar
A teď to nejdůležitější: poslední káva dne. Když si dáme kávu ve tři, abychom zvládli poradu, nebo ve čtyři, abychom neusnuli cestou z práce, je pravděpodobné, že se nám nebude chtít jít večer spát nebo si přes noc dostatečně neodpočineme. Kofein z těla vyprchá mezi 4 až 6 hodinami. Pokud si tedy dáte espresso ve 4 hodiny odpoledne, v 9 nebo 10 hodin večer, kdy se chystáte do postele, máte v těle pořád polovinu dávky kofeinu. A ta druhá polovina tam bude strašit ještě dalších několik hodin.
Možná namítnete, že i po kávě v pět večer usnete. To je možné. Kofein nutně nebrání usnutí, ale brání vám dostat se do hlubokých fází spánku a zkracuje REM fázi, které jsou zásadní k regeneraci těla, třídění vzpomínek a psychickou očistu. Ráno se pak budíte unavení, i když jste spali osm hodin. A co uděláte? Dáte si silnější kávu, abyste se probrali. A odpoledne si ji dáte znovu, protože jste unavení…
Obecné pravidlo, které doporučují spánkoví experti, je tedy jasné: poslední kávu byste si měli dát minimálně 6 hodin před plánovaným spánkem. A vzhledem k tomu, jak citliví někteří lidé jsou a jak důležitý je spánek, mnozí odborníci radí být ještě přísnější a nepít kávu po 2. hodině odpolední.
Zdroje: prevention.com, realsimple.com, healthline.com, nypost.com, sleepfoundation.org
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

