K jakémukoli druhu masa, těstovinám nebo jen s chlebem: Recept na rychlou sýrovou omáčku, která dobývá internet.
Sýrová omáčka je přesně ten typ jídla, na který dostaneme chuť, jakmile ji jen zahlédneme. Naštěstí je jednoduchá a zvládne ji každý, i z pár surovin, které má většina z nás doma.
Jakmile se začne mluvit o vaření a omáčkách, většina mladých lidí je raději potichu, jelikož taková jídla neumí připravit. Jenže ne každá omáčka se připravuje jako svíčková nebo guláš. Nemusíme jezdit do obchodu s dlouhým nákupním seznamem a ani nemusíme strávit hodiny u plotny. Jako příklad lze uvést sýrovou omáčku. Tu vídáme téměř všude. V restauracích ji dávají na hamburgery, do tortil nebo ji používají na známý mac and cheese. Taková omáčka dochutí nejedno jídlo a my si ji doma můžeme dopřát například s těstovinami nebo jen s chlebem.
Jaké sýry jsou vhodné do sýrových omáček?
Pokud jste si mysleli, že se sýrová omáčka připravuje stylem, že se rozpustí sýr, není to tak jednoduché. Zároveň nepotřebujete několik dalších surovin, protože vám stačí jen dvě. Než se ale pustíte do příprav, měli byste vědět, jaké sýry jsou na takové omáčky vhodné. Nemůžete totiž použít jakýkoliv druh, který doma najdete.
Mělo by jít o sýr, který lze snadno roztavit. Příliš tvrdé sýry tedy můžete rovnou vynechat. Ideální jsou ty polotvrdé a tavené. Například gouda, čedar, ementál nebo plátkový americký sýr. Díky obsahu tuku se rozpouštějí poměrně snadno a vytváří hladkou omáčku bez hrudek.
A kdo by chtěl trochu experimentovat a přijít na to, co mu chutná nejvíce, může sýry kombinovat. Nemusíte se bát použít goudu s nivou nebo goudu s čedarem. Při výběru je vhodné dbát i na kvalitu surovin. Jen tak vytvoříte omáčku, kterou si zamilujete.
Surovina, která se postará o jemnou chuť
Další ingrediencí, která v sýrové omáčce nesmí chybět, je mléko nebo smetana. Jenže co z toho je lepší použít? Záleží čistě na vašich preferencích. Pokud máte rádi tekutější omáčky, použijte plnotučné mléko. A v případě, že máte radši hustější konzistenci, nahraďte část mléka smetanou.
Recept na rychlou sýrovou omáčku
Rozhodli jste se, že si uvaříte sýrovou omáčku k masu, do hamburgeru nebo na chleba? Potom si připravte mléko, smetanu a sýr. Do menšího hrnce nalijte asi půl hrnku mléka a na mírném ohni ho zahřejte. Až bude horké, přidejte čtyři plátky taveného sýra a metličkou míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
Pokud chcete omáčku hustší, přidejte další plátek nebo smetanu. Jestliže chcete omáčku řidší, dolijte trochu mléka. Jakmile se sýr rozpustí, máte hotovo. Takto připravená omáčka se hodí k masu, pečeným bramborám, na těstoviny nebo na kousek chleba. Výsledek můžete dochutit například sušeným mletým česnekem, bylinkami nebo vaším oblíbeným kořením.
Vylepšená verze na mac and cheese
V případě, že byste chtěli omáčku udělat na známé mac and cheese, tedy těstoviny s hustou sýrovou omáčkou, můžete si recept trochu upravit a obohatit ho o bílkoviny. Jak začít? Nejprve uvařte těstoviny podle návodu. Poté si v menším hrnci rozpusťte kousek másla, přidejte trochu mouky a promíchejte.
Postupně přilévejte teplé mléko, dokud omáčka nezačne houstnout. Nakonec vmíchejte nastrouhaný čedar nebo jiný sýr, který se dobře rozpustí. Hned poté omáčku smíchejte s těstovinami, přidejte opečené kousky kuřecího masa a vše promíchejte, aby se spojily chutě.
Pokud chcete, můžete jídlo ještě posypat sýrem a krátce zapéct v troubě, dokud se nevytvoří zlatavá kůrka. Výsledkem je jednoduché, syté a krémové jídlo, které se dá připravit během půl hodiny.
Nakonec nezapomeňte, že je lepší omáčku solit až na konci. Nejprve ji ale ochutnejte. Většina sýrů už sůl obsahuje, a tak by mohlo být jídlo nakonec zbytečně slané. Hotovou omáčku můžete uchovat v lednici maximálně dva dny.
Zdroje: youtube, allrecipes, fresh.iprima, apetitonline
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

