Jíme ho jen zřídka. Podporuje srdce a obsahuje méně oxalátů než zeleninový špenát.
Nevypadá jako typický špenát, ale v kuchyni se skvěle osvědčí. Novozélandský špenát je zelenina, kterou byste měli znát, pokud chcete jíst něco zeleného, co nechutná jako papír. Jakmile mu dáte šanci, uvidíte, že vás odmění výjimečnou chutí.
Novozélandský špenát je něco úplně jiného než klasický špenát. Nečeká na vás smutně v obchodě a pokud si ho chcete vypěstovat sami, není to nijak složité. Zeptejte se na něj Francouzů, oni ho prostě milují. V České republice není tak populární, což je škoda. Stojí za to ho jíst, a to dokonce častěji než zeleninový špenát.
Jaký je rozdíl mezi novozélandským špenátem a zeleninovým špenátem?
První rozdíl: z botanického hlediska se jedná o zcela odlišnou zeleninu, navzdory názvu. Liší se také vzhledem – novozélandský má masité, trojúhelníkové listy, je šťavnatější, hutnější a méně „vadne“ po minutě vaření v hrnci. Po uvaření je křupavější a méně „měkký“.
Má jemnější chuť, méně zemitou, a nemá charakteristickou hořkost, která je doslova symbolem běžného špenátu. Novozélandský špenát chutná „svěžeji“ a má jemnou ořechovou příchuť, takže ho můžete přidat do salátu i syrový.
Novozélandský špenát má následující vlastnosti:
- je zdrojem vitamínů C, A a K,
- obsahuje hodně vlákniny,
- má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti,
- podporuje srdce,
- podporuje trávení a posiluje imunitu.
Důležité je, že obsahuje méně oxalátů než tradiční špenát, takže tolik nebrání vstřebávání vápníku. Pro lidi s problémy s ledvinami je to obrovský pokrok.
Jak se novozélandský špenát jí?
Začněme jednoduchým faktem: ne všechno je třeba vařit. Novozélandský špenát je velmi chutný v syrové formě, pokud jsou listy mladé a čerstvé . Můžete ho přidat do placky, sendviče, smíchat do smoothie nebo jednoduše přidat na pizzu před pečením.
Když ho vaříte, smažte ho, dušte, přidejte do polévky nebo těstovin. Chutná dobře s česnekem, citronem, olivovým olejem, feta sýrem, vejci, slaninou nebo ořechy. Jeho výhodou je, že se nerozpadá na pánvi jako klasický špenát, který po zpracování vypadá jako zvadlý list. Nemusíte ho dlouho vařit. Stačí minuta, maximálně dvě, a novozélandský špenát je hotový. Pokud ho převaříte, bude mít konzistenci kaše z plechovky.
Novozélandský špenát s fetou, česnekem a ořechy
Ingredience:
- 2 hrsti čerstvých listů novozélandského špenátu,
- 2 stroužky česneku,
- 100 g sýra feta,
- hrst vlašských ořechů (pražených),
- lžíce olivového oleje,
- šťáva z poloviny citronu,
- sůl, pepř podle chuti.
Jak připravit:
- Nakrájený česnek osmažte na olivovém oleji, ale ne příliš, jinak zhořkne.
- Přidejte listy špenátu a smažte 1–2 minuty, dokud nezměknou, ale nerozvaří se.
- Přidejte fetu, ořechy a citronovou šťávu. Promíchejte a dochuťte podle chuti.
Můžete jíst samostatně nebo přidat na toast, do těstovin nebo k smaženému vejci.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu