Jezte 3 meruňky denně a pocítíte rozdíl. Takto působí na organismus
Sezóna meruněk se blíží velkými kroky a již v červenci si jich budete moci vychutnat do sytosti. Proto je nyní vhodná doba seznámit se s jejich vlastnostmi. V létě se vyplatí zaměřit se nejen na čerstvé svačinky, ale také na přípravu domácích zásob, které vám umožní využít prospěšné vlastnosti meruněk i po skončení léta.
Přidejte meruňky do salátu, dezertu nebo z nich připravte lahodnou marmeládu.
Čerstvé i sušené meruňky mají příznivý vliv na celkový stav organismu, ale pouze za předpokladu, že je konzumujete v rozumné míře. Čerstvé sezónní ovoce obsahuje hodně cukru, který je v nadměrném množství škodlivý pro zdraví. Sušené meruňky zase obsahují velké množství kalorií, které je také třeba kontrolovat. Zároveň jsou však cenným zdrojem vlákniny, která podporuje činnost střev a dlouhodobě udržuje pocit sytosti.
Bohatství vitamínů a minerálů
Čerstvé meruňky jsou bohaté na pektiny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou také zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny B, včetně niacinu, který je nezbytný pro normální fungování nervového systému. Jedna sklenice meruňkového džusu pokryje denní potřebu vitamínu C, a pokud sníte ovoce se slupkou, tělo získá také potřebnou dávku vlákniny. Meruňky také obsahují minerály, jako je železo, sodík, draslík, fosfor a vápník.
Vliv meruněk na trávicí systém a pokožku
Pravidelná konzumace meruněk může přinést mnoho výhod, nezávisle na stravě. Sušené ovoce zejména pomáhá regulovat žlučové kyseliny a má zásaditý účinek, který přináší úlevu při zvýšené kyselosti. Po trávení meruňky zanechávají v těle minerální látky, které pomáhají udržovat kyselostně-zásaditou rovnováhu.
Jejich léčivé vlastnosti však nejsou vše: letní ovoce také ovlivňuje stav pokožky a zpomaluje procesy stárnutí. Za to vděčíme beta-karotenu, který zlepšuje barvu pokožky a působí jako silný antioxidant, potlačující škodlivé účinky volných radikálů. Beta-karoten pečuje nejen o zdraví pokožky, ale také o naše oči.
Proč jen 3 meruňky denně?
Je pravda, že odborníci na výživu nedávají konkrétní doporučení ohledně množství, ale je dobré se řídit zdravým rozumem a především naslouchat svému tělu, které vždy dá vědět, když mu něco nevyhovuje. Z článků dostupných na Medonet vyplývá, že již 3-4 čerstvé meruňky denně stačí k zajištění potřebného množství beta-karotenu v organismu. Stejné omezení je třeba dodržovat i v případě sušených meruněk kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě.
Příliš velké množství čerstvých nebo sušených meruněk může mít projímavý účinek. Obvykle se nepříjemné pocity objevují po konzumaci více než 10 kusů v krátkém časovém intervalu, ale je třeba mít na paměti, že každý organismus reaguje jinak na vlákninu, sorbit a fruktózu obsažené v ovoci.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu