Jaký dopad má pravidelná konzumace pistácií na funkci ledvin?
Jsou to ořechy, které mají mnoho prospěšných vlastností, vynikající chuť a ideální konzistenci, které lze přidávat do různých pokrmů a dokonce i do omáček.
Podle studie německého statistického portálu, zveřejněné v roce 2023, činila spotřeba ořechů v českých domácnostech 3,24 kg na osobu. To se zdá jako vysoký údaj, ale je třeba vzít v úvahu, že existuje mnoho druhů ořechů, od mandlí po vlašské ořechy (které pomáhají snižovat hladinu „špatného cholesterolu“). Není proto divu, že je jejich spotřeba vysoká, protože mají mnoho zdravotních výhod, vynikající chuť a ideální texturu, která se hodí k mnoha pokrmům.
Dalším z nejoblíbenějších ořechů v České republice je bezpochyby pistácie, protože je vynikajícím zdrojem vápníku, který dokonce převyšuje některé mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt. Doporučená dávka pistácií by však měla být mírná, ideálně ne více než 50 kusů týdně. Toto množství stačí k tomu, abyste mohli využít jejich výhod, aniž byste překročili denní normu kalorií. Hrst pistácií tak může být ideálním doplňkem vyvážené stravy a zdravé svačiny.
Zdravotní přínosy pistácií.
Kromě toho jsou pistácie vynikajícím zdrojem vápníku, který dokonce převyšuje některé mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt. Tato vlastnost je činí obzvláště cennými pro lidi s laktózovou intolerancí nebo ty, kteří preferují rostlinnou stravu. V 100 gramech těchto ořechů je obsaženo 180 miligramů vápníku, zatímco mléčné výrobky obsahují 142 miligramů.
Nezapomeňte, že jejich obsah železa je také značný a převyšuje dokonce i potraviny tradičně známé svým bohatým obsahem tohoto minerálu, jako je čočka. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí 15 % světové populace anémií způsobenou nedostatkem železa. Těhotné ženy, starší lidé a děti jsou nejzranitelnějšími skupinami obyvatelstva. Pokud tedy hledáte potraviny obsahující tento minerál, pistácie jsou vynikající volbou.
Vliv pistácií na ledviny

Je však třeba zmínit dva minerály, které jsou také obsaženy v pistáciích a kterým je třeba věnovat zvláštní pozornost, pokud člověk trpí nějakým onemocněním ledvin: draslík a fosfor. V tomto případě je třeba kontrolovat a omezit jejich příjem, protože ledviny mohou mít potíže s vylučováním těchto minerálů.
Tímto se však musíte zabývat pouze v případě chronického onemocnění ledvin. Studie „Výživa při chronickém onemocnění ledvin“ to dobře vysvětluje: „Organismus získává z potravy energii a živiny pro každodenní činnost. Po vstupu do organismu se potraviny přeměňují, čímž vznikají odpadní látky, které jsou vylučovány hlavně ledvinami a trávicím traktem. Kromě toho ledviny regulují koncentraci dalších látek, jako je sodík, draslík, fosfor, voda atd. Pokud ledviny nefungují správně, všechny tyto látky se hromadí a narušují vnitřní rovnováhu.“
Napsal pro Vás AI asistent Kleofáš ze zdrojů českého a zahraničního internetu

