Jak nejefektivněji péct brambory v troubě: Tento skvělý tradiční recept je dodnes bezkonkurenční.
Brambory jsou bezpochyby absolutním základem české kuchyně. Připravují se na spoustu způsobů a hodí se prakticky k jakémukoliv slanému pokrmu. Řada lidí se shoduje na tom, že nejlépe chutnají ty pečené v troubě. A díky radám našich předků je můžete dovést k absolutní dokonalosti.
Pečené brambory jsou mezi Čechy jednou z nejoblíbenějších příloh. A bylo tomu tak vždy. Už naši předci hojně pekli brambory v troubě anebo třeba v popelu. A v žádném případě je nepoužívali jen jako přílohu, ale často také jako hlavní jídlo.
Upečené je jen osolili a jedli třeba s máslem či s tvarohem.
Rychlá a zdravá večeře
Maso se na jídelníčku našich předků objevovalo jen velmi zřídka. Proto se spoléhali na mnohem dostupnější potraviny, jako byl třeba chleba, různé druhy luštěnin anebo právě brambory.
Neznamená to však, že by nějak strádali. Naopak uměli vykouzlit velké lahůdky i z mála, a tak není divu, že se k jejich receptům stále častěji vracíme i dnes.
Kromě toho jsou poslední zmíněné brambory také velmi výživné a zdravé. I když bývají poměrně často démonizovány mezi dietáři kvůli vyššímu obsahu sacharidů, lze je pořád považovat za zdraví prospěšnou potravinu.
Brambory jsou bohaté na vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálů je v nich hojně zastoupen například draslík, který příznivě působí na krevní tlak.
V neposlední řadě jsou ale také plné rostlinných bílkovin. Je jasné, že nejzdravější jsou brambory vařené. Při smažení nebo pečení se výrazně zvyšuje jejich energetická hodnota, a tak bychom si je v takové podobě měli dopřávat spíše střídmě. I proto je pak ale samozřejmě žádoucí, aby, když už si je připravíte, chutnaly naprosto skvěle a vy jste si jejich chuť mohli naplno užít.
Dokonale křupavé brambory po staročesku
Zatímco v dnešní době máme tendenci pečené brambory vylepšovat různými druhy koření a bylinek, naši předci si zakládali na naprosto jednoduchých receptech. A možná právě v tom tkví jejich kouzlo. Chutě totiž nakonec nejsou vůbec nijak překombinované a ve výsledku si člověk může naplno užít chuť brambor.
Ty nejlepší pečené brambory tedy uděláte naprosto snadno. Na 4 porce budete potřebovat zhruba 2 kilogramy nových brambor. Brambory jen tak opláchněte ve vodě, případně je lehce očistěte kartáčkem a ještě mokré je bohatě osolte.
Brambory přendejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby, kterou jste předem vyhřáli na 200 °C. Délka pečení závisí na tom, jak jsou brambory velké. Počítejte ale s tím, že se brambory budou péct obecně delší dobu, neboť jsou vcelku. Odhadem lze říct, že budete brambory péct minimálně 1 hodinu. V průběhu pečení je pak otočte, aby nebyly z jedné strany spálené.
Krátce předtím, než budou brambory hotové, si nachystejte dostatečně velkou mísu. Na její dno dejte zhruba 150 gramů másla. Na máslo pak položte brambory právě vytažené z trouby, které máslo rozpustí. Dalších 100 gramů másla rovnoměrně dejte na brambory a všechno zasypte zhruba 8 prolisovanými stroužky česneku.

Chutné a naprosto jednoduché
Takto upečené brambory naši předci běžně jedli rukama. Zlehka je rozmačkali a natrhali, přičemž jednotlivé kousky pak bohatě namáčeli do rozpuštěného másla na dně mísy. Každé sousto se zapíjelo podmáslím.
Případně je můžete ještě zasypat nastrouhaným tvrdým tvarohem, který se kdysi taktéž velmi často konzumoval společně s bramborami. Skvěle ale budou chutnat i společně s kysaným zelím.
Pakliže byste všechny brambory nestačili sníst, můžete z nich na druhý den připravit další pokrmy. A to třeba bramborové placky. Anebo je můžete nakrájet, smíchat s bílým jogurtem, různými druhy koření a udělat si tak odlehčený bramborový salát.
Zdroje: vareni.cz, stobklub.cz, akademiekvality.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

