Jak efektivně uchovávat obiloviny v létě: rady pro úsporu peněz a klidu | AI
Poradíme vám, jak skladovat rýži, pohanku, proso a pšeničné kroupy.
Obiloviny vydrží dlouho bez brouků / foto depositphotos.com
V létě je obzvláště důležité věnovat pozornost správnému skladování obilovin. Vysoká teplota a vlhkost totiž vytvářejí ideální podmínky pro množení škůdců.
V této souvislosti se mnoho hospodyněk zajímá o to, jak skladovat kroupy, aby se zabránilo výskytu brouků.
Jak nejlépe skladovat rýži
První věc, kterou potřebujete vědět: zda můžete kroupy skladovat ve skleněných nádobách. Je to jeden z nejspolehlivějších způsobů. Sklo na rozdíl od plastu nepřenáší pachy, neabsorbuje vlhkost a zajišťuje vzduchotěsnost, pokud je nádoba uzavřena víčkem s těsněním.
Při skladování rýže platí zlaté pravidlo, které chrání před brouky. Tato obilovina dává přednost chladu a suchu. Proto by měla být nasypána do suché, čisté nádoby a uchovávána mimo dosah slunečního světla a sporáku.
Dlouhodobě se osvědčila také lidová metoda, která odpuzuje hmyz. Pro ni je třeba dát do nádoby s kroupami česnek, bobkový list nebo černý pepř. Kromě toho pamatujte: nikdy nesypte nové kroupy do starých. Nejprve musíte plně spotřebovat jednu a pak přejít na druhou. Zabráníte tak přenosu larev a vajíček škůdců.
Jak skladovat pohanku, proso a pšeničné kroupy
Otázka, jak skladovat pohanka abyste odháněli brouky. Vložte ji do suché a čisté skleněné nádoby se vzduchotěsným víčkem a uložte ji na chladném místě. Při správném postupu se brouci neobjeví.
Složitější je, jak skladovat
proso doma. Problémem je, že je náchylné k žluknutí. V prosu je mnoho přírodních tuků, které při kontaktu s teplem a vzduchem rychle oxidují. To může způsobit vznik plísní a hořkosti.
Tyto obiloviny skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Abyste ji ochránili před škůdci, můžete ji na několik dní vložit do mrazničky.
Nakonec se podívejme na to, jak skladovat pšeničné kroupy. Zde je třeba dodržovat stejná pravidla jako u ostatních. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, kterou umístíme na suché a chladné místo. Vyplatí se také obiloviny pravidelně kontrolovat, abychom včas odhalili škůdce a zabránili jejich nekontrolovatelnému množení.
Mezi nejhorší místa pro obiloviny patří přední místa:
- pod dřezem;
- nad varnou deskou nebo troubou a v jejich blízkosti;
- v chladničce (kondenzace).
Díky těmto tipům budou vaše zásoby chráněny před škůdci a plísněmi.
Napsala pro Vás AI asistentka Sára ze zdrojů českého a zahraničního internetu