Jablečná pěna lehká jako mráček: Tajný recept od mé babičky, který nemá konkurenci.
Zůstalo vám po sběru hodně jablek a nevíte, co teď s nimi? Připravte si například nadýchanou jablečnou pěnu. I když jde o recept, který mnoho lidí nezná, u našich babiček patřil mezi oblíbené dezerty.
Ještě před pár týdny jsme mohli vidět na stromech spoustu jablek. Letošní jaro se k nám totiž smilovalo a nepřineslo větší mrazy, které by květy na stromech spálily. Díky tomu byla většina stromů obalená plody a Češi si doteď vychutnávají vlastní úrodu.
Někteří z nich připravují kompoty, jiní marmelády, a přesto se může stát, že nám toho ještě spoustu zůstane. V případě, že nemáme sklep, je skladování jablek o něco složitější. Venku je můžeme nechat jen některé dny, ale když jsou teploty na nule, je potřeba ovoce přesunout dovnitř.
V minulosti to měli lidé podobně, ale také měli spoustu receptů, díky kterým se jim dařilo všechny plody zužitkovat. Ušetřili tak peníze a ještě si připravili domácí pokrm. Jedním takovým oblíbeným dezertem našich babiček byla i jablečná pěna. Dnes už se o tomto dezertu téměř nemluví, ale díky dochovaným receptům si jej můžeme připravit více způsoby.
Základní recept na jablečnou pěnu se sněhem
Suroviny:
- 0,5 kg jablek
- pár kapek citronu
- 3 ks vajec
- 150 g moučkového cukru
- 1 čajová lžička rumu
- 100 g rybízové marmelády
- špetka soli
Postup:
Tento recept má v základu klasický bílkový sníh. Než se ale pustíme do jeho přípravy, zpracujeme nejprve jablka. Omyjeme je, rozkrojíme napůl a vyndáme jádřince. Následně je vyskládáme na plech a dáme péct do trouby na 160 °C. Pečeme je, dokud nezměknou.
Zatímco se jablka pečou, připravíme si klasický bílkový sníh. Do misky si rozklepneme vajíčka, ale oddělíme bílky od žloutků. Bílky poté přemístíme do vyšší misky, přidáme k nim špetku soli a polovinu moučkového cukru. Následně vše vyšleháme do pevného sněhu. A jak poznat, že je sníh hotový? Můžeme zkusit opatrně obrátit misku dnem vzhůru. Pokud sníh drží, nemusíme dál šlehat.
Jakmile budeme mít sníh hotový, vyndáme jablka z trouby, necháme je vychladnout a sundáme z nich slupky. Následně je propasírujeme, pokapeme trochou citronové šťávy a přimícháme zbytek moučkového cukru. Jablečné pyré nakonec opatrně smícháme se sněhem.
Až budeme mít všechny suroviny připravené, nachystáme si čtyři skleničky a na jejich dno dáme menší vrstvu rybízové marmelády smíchané s rumem. Poté už zbývá jen doplnit jablečnou pěnu a máme hotovo.
Jablečná pěna s pudinkem podle receptu babičky
Spousta receptů vznikla hlavně díky tomu, že lidé zkoušeli různé varianty. A moje babička přidávala do jablečné pěny i pudink. Věděla, že takto si pochutnají i vnoučata a nemusela dezert péct. V případě, že byste si chtěli tento pokrm zkusit také, začněte tím, že si oloupete asi kilo jablek.
Následně je nakrájejte na tenké měsíčky a dejte je do hrnce. Podlijte je trochou vody, přidejte čtyři polévkové lžíce citronové šťávy, 4 lžíce rozpuštěného másla a 300 gramů moučkového cukru. Kdo by chtěl mít dezert bez cukru, může přidat pár lžic stévie v prášku. Celou směs uvařte na kaši.
Mezitím, co se bude jablečná směs vařit, nachystejte si pudink. Celý ho rozmíchejte v půl litru mléka a přidejte čtyři žloutky. Celou směs pak přidejte do kaše s jablky a přiveďte k varu. Nakonec už jen vmíchejte sníh, který jste si připravili z bílků a špetky soli. Takto připravenou jablečnou pěnu s pudinkem rozdělte do skleniček a můžete podávat návštěvě nebo jako dezert k nedělnímu obědu.

Jablečnou pěnu můžete obohatit různými ingrediencemi
Kdo by chtěl dezert vylepšit, může dát na dno skleniček klasické dětské piškoty. Případně k nim lze podávat pocukrované dlouhé piškoty. Někteří jej lehce posypou mletou skořicí a jiní zase grankem. V tomto případě se fantazii meze nekladou a každý si může dát k jablečné pěně to, co mu přijde vhod.
Zdroje: toprecepty, tradicnirecepty, milujivareni, idnes
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

