Ferrari mezi medy. Málokdo ví, že podporuje krevní oběh a srdce a chrání játra.
Med je cenná a užitečná součást stravy, která účinně podporuje naše zdraví, zejména v podzimním a zimním období. Často tomu nepřikládáme význam a vybíráme první produkt, který nám padne do oka v obchodě. To je chyba, kterou lze snadno napravit. Poradíme vám, který med je nejvhodnější pro posílení organismu. Brzy uvidíte, jak se jeho konzumace projeví na vašem zdraví.
V České republice facelový med teprve získává na popularitě. Zjistěte, čím se vyznačuje a proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku. Jeho prospěšné vlastnosti převyšují ostatní druhy medu.
Facelový med – jak se vyrábí?
Faceliový med se získává z květů modré facelie. Tato rostlina je mezi včelaři známá jako jedna z nejbohatších medonosných rostlin. Právě proto se profesionálové rozhodli věnovat se jejímu pěstování.
Facélie se do Evropy dostala ze Severní Ameriky před asi 200 lety. Její květy mají originální tvar a intenzivní modrofialovou barvu . Právě díky nim má faceliový med svou jedinečnou barvu. Na rozdíl od jiných druhů medu je světle žlutý a jeho barva dokonce přechází do zeleného odstínu. Má jemnou chuť a vůni , která ocení zejména lidé, kteří nemají rádi pohanka med, jeden z nejintenzivnějších medů. V medu je cítit voňavá sladkost , která pochází z těchto krásných květů.
Med z facelie se neprodává v běžných obchodech. Je k dostání pouze v místech se zdravými a bio potravinami . Než ho však vložíte do košíku, ujistěte se, že med pochází z místní včelnice . Takové produkty budou mít nejlepší kvalitu a nejvíce živin.
Proč je med z facie užitečný?
Med má nejen jemnou chuť a vůni, díky kterým je nepostradatelnou součástí naší kuchyně. Má také mnoho cenných vlastností, které posilují náš organismus. Obsahuje složky jako železo, vápník, hořčík, draslík, měď, fosfor, kobalt, éterické oleje a cenné organické kyseliny, jako je mléčná, jablečná, olejová a citronová.
V první řadě je třeba věnovat pozornost obsahu hořčíku a železa. Právě kvůli těmto minerálům je doporučován dětem . Tyto složky mají pozitivní vliv na vývoj a stav vnitřních orgánů a také na růst.
Med pomáhá i dospělým. Jeho konzumace podporuje krevní oběh a srdce, reguluje krevní tlak. Má vlastnosti, které urychlují hojení ran, a lze jej také používat zevně – je ideální pro péči o pokožku.
Med z facélie má baktericidní účinky. Podporuje imunitní systém a pomáhá při detoxikaci organismu, zejména při neutralizaci účinků toxických stimulantů. Je také vhodné jej konzumovat, pokud trpíme onemocněním trávicího ústrojí. Může zklidnit záněty a zmírnit nepříjemné příznaky. Podporuje také funkci jater.
Díky vysokému obsahu antioxidantů je med ideálním prostředkem pro lidi žijící ve znečištěném městském prostředí. Pomůže také těm, kteří často trpí infekcemi a potřebují pomoc při léčbě příznaků spojených s nadměrným stresem.
K čemu se používá med z fazole?
Než začnete používat med z facie v kuchyni, mějte na paměti, že při vysokých teplotách ztrácí své vlastnosti. Pokud jej tedy chcete přidat do horkých nápojů nebo dezertů, počkejte, až vychladnou.
Med je ideální náhradou tradičního cukru. Můžete jím osladit čaj, kávu, ovesné vločky, jogurt nebo palačinky . Hodí se také jako doplněk ke studeným nápojům, jako je limonáda nebo studený čaj. Pokud máme rádi saláty, můžeme jím osladit dresinky, dipy a tradiční omáčky.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu