Češi tuto rostlinu vůbec nezkracují a tím výrazně snižují úrodu. Děláte to také?
Češi milují pěstování vlastní zeleniny, zvláště pak rajčat. Řada zahrádkářů však dělá stejnou chybu. Zapomínají je zaštipovat. Proč je však tato činnost nutností a jak dokáže zaštipování rostlin pomoci úrodě?
Rajčata nejsou nijak zvlášť náročná na údržbu. Pěstovat je můžete třeba i na balkoně. Nesmíme však zapomínat na pravidelné zaštipování jejich výhonků. Díky tomu se rostlina zbytečně nevysiluje, a více energie pošle do plodů, namísto toho, aby ji posílala do no nových větviček. Češi, kteří rajčata nezaštipují riskují jejich bujnou vegetaci. Ta může způsobit plísně.
Pryč patří jen zálistky
Co jsou to vůbec ty zálistky? Je to označení pro boční výhony, a ty jediné by taky měly jít pryč. Nachází se mezi hlavním stonkem a listem. Zpočátku jsou zálistky jen velmi nenápadné. Dávejte pozor, abyste je nepřehlédli. Pro rostlinu představují zbytečnou zátěž a oslabují ji. Se zaštipováním začněte, jakmile má rostlina asi dvacet centimetrů. V této době je už rostlina dostatečně silná a mechanické poškození zvládne.
Vyhněte se nůžkám
K vyštipování rostlin nepotřebujete žádné nůžky nebo speciální nůž. Rostlinu vyštipujte jednoduše pomocí prstů. Jde to snadno. Navíc při použití nůžek či nože riskujete přenos chorob mezi jednotlivými rostlinami. Mnoho zahrádkářů vyštipuje rostliny nehty, ale zde platí stejné riziko jako u nůžek.
Důležitá je pravidelnost
Výhonky se zaštipují nejlépe vždy, dokud jsou malé. Neměli byste rajčata vyštipovat v delších intervalech, než jeden týden. Je to z toho důvodu, abyste odstranili skutečně malé výhonky, jejichž odštípnutím nepoškodíte rostlinu.
Pozor! Vyštipují se vždy jen rajčata tyčková. U ostatních, keříčkových či divokých, je košatění naopak žádoucí. Odstraněním mladých výhonků si zajistíte bohatou a kvalitní úrodu.
Jestliže se budete řídit výše zmíněnými radami, pak se můžete těšit na skutečně bohatou úrodu. Rajčata jsou navíc zdrojem mnoha vitamínů, bílkovin, vlákniny a minerálů jako je draslík, sodík, železo, fosfor nebo železo. Udržujete-li si štíhlou linii, jsou rajčata ideální právě pro vás. Rajčata tvoří především voda a jejich energetická hodnota je velmi nízká.
Zdroje: https://www.denik.cz/zahradkareni/rajcata-zastipovani.html, https://www.compo.com/cz/rady-a-tipy/pece-o-rostliny/bylinky-ovoce-zelenina/vystipovani-rajcat, https://zivotnastatku.cz/jak-zastipovat-vylamovat-rajcata/
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

