Oficiální mapa hub: Nejbohatší lokality pro sběr v sezóně 2025
Lidé, kteří se s houbařením setkají jen zřídka, mají za to, že sbírání hub je záležitostí podzimu. Avšak opak je pravdou, fakticky lze sbírat houby v každém ročním období a právě nyní, v létě, je sezóna v plném proudu. Hodí se však vědět, kam přesně jít či jet, abychom se domů vraceli s plným košíkem nebo aby alespoň zcela nezel prázdnotou. K tomu slouží takzvané houbařské mapy.
Z oficiálních zdrojů
Nejodbornější houbařskou mapu u nás tvoří hydrometeorologové z Českého hydrometeorologického ústavu a mykologové z České mykologické společnosti. Neukazuje sice přímo, kde a co lze sbírat, avšak na základě srážek za posledních 30 dní a teploty v posledním měsíci určuje pravděpodobnost výskytu hub. Tato mapa bere v potaz také půdní podmínky a roční období, které zrovna panuje. Při pohledu na mapu právě teď například zjistíme, že největší šance na pěkný úlovek bude na okrajích republiky v Libereckém kraji přímo u severních hranic, dále pak na severu Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pokud to na tato místa máte daleko, šance je i ve Zlínském, Plzeňském a Ústeckém kraji, opět u hranic, i když oblast růstu je zde zatím menší. Menší území růstu pak najdete i na Vysočině.
Foto: freepik.com
Další existující mapy
Existují také mapy, které tvoří sami houbaři, mají proto více komunitní charakter a dají se na nich získat různá užitečná doporučení od zkušenějších. Tyto nabízejí weby NaturAtlas a NaHouby. Na druhém zmíněném webu najdete i atlas hub a recepty pro inspiraci na zpracování. Mnoho užitečných informací na vysoké odborné úrovni dále můžete najít na stránkách České mykologické společnosti. O růstu hub zde například můžete každý měsíc najít pravidelný a podrobný report s mnoha konkrétními údaji a kvalitními fotografiemi.
Tipy pro úspěšný sběr
Houby, jak asi známo každému, milují vlhkost. Ideálními podmínkami pro růst je tedy déšť a po něm následující období se stabilní teplotou, která není ani příliš nízká ani příliš vysoká. Sucho a výkyvy počasí houbám vůbec nesvědčí. Letošní léto tedy růstu hub zjevně nebývale přeje, srážek bylo dostatek a teplota se drží přibližně kolem stejné úrovně. Při sběru se můžete inspirovat mapami anebo vyrazit na svá tajná oblíbená místa, kde vás nepřekvapí davy dalších houbařů.

Foto: freepik.com
Jak houby použít
Houby jsou všestrannou potravinou, která snese celou řadu úprav. Samozřejmě záleží i na konkrétním druhu a jeho vlastnostech, chuti a textuře. Obecně vzato je ale můžete sušit, vařit, smažit, zapékat, nakládat anebo z nich vyrobit i koření. Mnoho z nich lze také zamrazit pro pozdější potřebu, houby se totiž poměrně rychle kazí a zpracování vyžaduje svižnost. Pokrmy z hub jsou chutné, zdravé a mohou posloužit jako odlehčený oběd či večeře. Pouze pozor na to, abyste skutečně sbírali jen druhy, které jsou jedlé a prospěšné.
Zdroje: Jana Novotná – autorský text,
https://udalosti247.cz/spotrebitel/oficialni-mapa-hub-2025/,
https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=houby,
https://www.myko.cz/houby/rust-hub/,
https://www.nahouby.cz/kde-rostou,
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/houby-houbarska-sezona-mykolozka-pocasi-chmu.A250801_111249_domaci_tty,
https://www.jakvkuchyni.cz/jak-zpracovat-houby-a-jak-je-spravne-dusit/#.
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu