Chleba pouze z mouky a vody: Výsledek mě dostal. Po přidání 1 ingredience se vše změní
Chléb je skutečnou základní potravinou, bez které bychom se jen těžko obešli. Lidstvo navíc provází od jeho samotných počátků. V dnešní době se potom vrací trend domácího pečení chleba. Ale ačkoliv to není nic tak složitého, jeden mýtus je třeba vyvrátit: jen z mouky a vody dobrý chléb opravdu neupečete. Vysvětlíme proč.
Proč je výsledek překvapivý
Pod pojmem chleba si lze představit opravdu hodně typů této základní potraviny. Všechny mají ale jedno společné: základní ingredience tvoří mouka a voda. Jistě byly v minulosti období nebo situaci, kdy si lidé připravovali tuto základní potravinu bez přídavku čehokoliv dalšího, dnes by nám to ale asi nestačilo. To hlavní, co chybí, jsou kvasnice.
V průběhu historie se takto pekl chléb mnohokrát. Pokud lidé neměli k dispozici droždí, nic jiného jim koneckonců ani nezbývalo. Vojáci si takto pekli jednoduché placky z mouky a vody na kamenech nebo v popelu táborových ohňů. Také známé lodní suchary jsou v podstatě vyrobeny jen mouky a vody s tím, že se pečou tak dlouho, dokud není výsledný produkt tak tvrdý, že je třeba do něj tlouct kladivem, aby se vůbec proměnil v drobky. Námořníci pak tyto suchary jedli tak, že je dlouho máčeli ve vodě nebo jiném nápoji.
Takže ano, je možné vyrobit chléb pouze z mouky a vody. Výsledkem bude ale nekvašený chléb, který nebude mít měkkou, vzdušnou strukturu jako tradiční chléb, zkrátka proto, že chybí kypřící látka, tedy droždí. Také absence soli či kmínu negativně ovlivní výslednou chuť. Zkrátka a dobře, moc si nepochutnáte.
Jak na dobrý chléb?
Na skutečně dobrý, poctivý chléb budete potřebovat kromě žitné či pšeničné mouky a vody (ještě lepší bude, pokud jí nahradíte mlékem) také droždí, sůl, kmín a cukr. Z cukru, mléka a droždí si připravte kvásek. Promíchejte si sůl, kmín i hladkou mouku a následně přidejte vzešlý kvásek. Přidat potom můžete i další ingredience jako jsou olivy nebo smažená cibulka.
Pak už jen těsto pěkně uhnětejte, dejte mu tvar válečku, posypte moukou a nechte těsto na hodinu odpočinout. Potom může chléb zamířit do trouby, kde se bude péct při 200°C asi 90 minut. Máte hotovo, chléb nechte vychladnout a můžete se do něj pustit.
Zdroje:
- https://www.quora.com/Can-I-make-a-dough-with-only-water-and-flour
- https://www.recepty.cz/recept/starocesky-domaci-chleb-146232
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu