Potraviny, které zvyšují krevní tlak: Odborníci vybrali 9 rizikových položek | AI
Tyto potraviny obvykle obsahují velké množství soli.
Sůl vede u lidí k vysokému krevnímu tlaku / foto depositphotos.com
Mnoho lidí na světě trpí hypertenzí a také krevním tlakem, který překračuje normu. Studie prokázaly, že krevní tlak lze snížit zejména dodržováním zdravé stravy. Portál verywellhealth proto jmenoval 9 potravin, které je nejlepší nekonzumovat, pokud máte vysoký krevní tlak.
Sůl
Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí ve Spojených státech doporučuje, aby dospělí nepřijímali více než 1500 miligramů sodíku denně. Nezapomeňte si proto přečíst etikety na potravinách, abyste věděli, jaké množství soli je v jedné porci.
Zpracované potraviny
Zpracované potraviny mají obvykle vysoký obsah soli, který může zvyšovat krevní tlak.
„Více než 75 % soli ve vaší stravě může pocházet z balených potravin a nejúčinnějším způsobem, jak snížit příjem soli, je vyhnout se těmto potravinám. Rychlé občerstvení je také silně zpracované a obsahuje velké množství soli, která se přidává pro zlepšení chuti,“ vysvětluje článek.
Klobásy a slanina
Tyto výrobky také obsahují velké množství soli. Zdravější variantou je proto hovězí pečeně, vepřová panenka, pečené nebo pečené kuře a krůta bez přidaných konzervantů.
Mražená pizza
Oblíbeným výrobkem je mražená pizza, která také obsahuje velké množství soli. Rajčatová omáčka obvykle obsahuje více než 400 miligramů sodíku na půl šálku.
„Pizza crust“ přidává ještě více sodíku, a aby byla mražená pizza chutná, přidávají výrobci pro zlepšení chuti ještě více soli. Jeden kousek mražené pizzy může snadno obsahovat více než 1 000 miligramů sodíku,“ zdůraznila publikace.
Okurky
Nakládané okurky se připravují nakládáním do slaného nálevu, což je způsob konzervace potravin.
Uvádí se, že jedna okurka může obsahovat 300 miligramů sodíku. Celá okurka může obsahovat polovinu nebo více doporučené denní dávky sodíku.
Polévka v konzervě
I když se může zdát, že porce polévky je zdravá volba, pokud si hlídáte krevní tlak, raději se jí vyhněte.
„K dispozici jsou varianty s nízkým obsahem sodíku a polévky můžete snadno připravit a zmrazit v jednotlivých porcích. Pokud si polévku připravujete sami, můžete omezit množství soli použité k dochucení a nahradit ji jiným kořením nebo bylinkami,“ radí článek.
Cukr
Lidé s hypertenzí by se měli vyhýbat potravinám a nápojům obsahujícím cukr.
Americká kardiologická asociace doporučuje omezit příjem přidaného cukru na devět čajových lžiček denně u mužů a šest čajových lžiček u žen.
Transmastné a nasycené tuky
Pokud máte vysoký krevní tlak, vyhněte se potravinám s vysokým obsahem těchto tuků.
„Nasycené tuky se nacházejí v mléčných výrobcích, červeném mase a kuřecí kůži, zatímco většina transmastných kyselin se nachází ve zpracovaných a balených potravinách. Transmastné kyseliny, které jsou často označovány jako hydrogenované oleje, vznikají ztužením olejů vzduchem,“ vysvětluje materiál.
Oba typy tuků mohou zvyšovat hladinu „špatného“ cholesterolu, což může mít za následek ucpávání a kornatění tepen a zvyšování krevního tlaku, což vede k hypertenzi a srdečním onemocněním.
Alkohol
Konzumace alkoholu také neprospívá srdci, protože zvyšuje krevní tlak. Zejména studie prokázaly, že žádné množství alkoholu není pro zdraví bezpečné.
„Chronická konzumace alkoholu může časem vést k vysokému krevnímu tlaku a dokonce i jediný drink může změnit účinky léků na krevní tlak,“ dodává publikace.
Další tipy odborníků
Dříve odborníci na výživu odpovídali, čím je lepší začít den – kávou nebo čajem. Podle nich není ani káva, ani čaj nejvhodnějším nápojem pro ranní konzumaci, protože v tomto případě je mnohem důležitější výživa.
Odborníci také řekli, jak správně měřit krevní tlak. Zejména radí, aby pacienti seděli na židlích s opěradlem, s nohama na podlaze, aniž by je překřížili, a ruka by měla ležet na tvrdém povrchu, který se shoduje s pravou předsíní.
Napsala pro Vás AI asistentka Sára ze zdrojů českého a zahraničního internetu