Čím napustit kuchyňské prkénko? Tajná přísada, která přinese výdrž a zajistí hygienu
Dřevěná prkénka jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Toto jednoduché zařízení na krájení dokáže být nejen funkční, ale díky charakteru dřeva i estetické. O prkénko je ale třeba se také starat. Jak na to?
Proč je potřeba se o dřevěné prkénko starat?
Dřevo je přírodní materiál, který doprovází lidstvo od nepaměti. Právě jeho přirozenost, příjemnost na dotek i dobré funkční vlastnosti z něj dělají ten nejlepší možný materiál na výrobu krájecího prkénka. Existují sice i plastové alternativy, kterým toho ale do elegance dřeva hodně chybí.
Dřevo má ale i nemalé požadavky na údržbu. V kuchyni je totiž nemálo namáháno. Působení vody, změny teplot i mechanické namáhání vedou k tomu, že dřevo pracuje, praská a vytvářejí se v něm trhliny. To narušuje vzhled prkénka, mnohem důležitější je ale to, že do trhlin pronikají zbytky jídla, kde následně zahnívají. Prkénko tak postupem času začíná zapáchat, a dokonce se v něm mohou množit některé bakterie. Tomu je třeba se vyhnout. Jak se o něj tedy správně starat?
Údržba kuchyňského prkénka na krájení
Údržbu kuchyňského prkénka lze rozdělit do tří částí. Tou první je čištění prkénka, druhou jeho skladování a třetí potom ošetření sloužící jako částečná prevence dalších poškození. Na čištění kuchyňského prkénka je vhodná jedlá soda. Nejprve je ale třeba omýt jej klasickým saponátem s teplou vodou. Prkénko by se však nemělo ve vodě dlouho máčet. Na vlhkou desku je potom možné nasypat jednou sodu a pokapat citronovou šťávou.
Poté, co bude směs na dřevo asi 5 minut působit, lze jej omýt teplou vodou. Následně je třeba prkénko vysušit. K tomuto účelu jsou vhodné papírové utěrky, rozhodně nikdy nesušte dřevo nad zdrojem tepla. Vhodné skladování je jednoduché, ideální je suché místo s pokojovou teplotou a pokud možno s proudícím vzduchem.
Napouštění kuchyňského prkénka
Ve chvíli, kdy je prkénko suché, je vhodné jej povrchově ošetřit. A právě tento krok většina lidí u nás vynechává. Na toto ošetření je možné použít obecně jakýkoliv přírodní olej, který je vhodný pro přímý styk s potravinami, třeba olej olivovým. Skvělým materiálem je ale pro tento účel včelí vosk. Ten dokáže zacelit i menší trhliny a dřevo bude chránit před deformacemi a dalším praskáním. Stejně tak jej uchráníte od vzniku zápachu.
Postup napuštění je přitom velmi snadný. Naneste vosk na prkénko a vetřete jej do dřeva. Přebytek setřete papírovým ubrouskem a nechte 24 hodin vstřebávat. S takovýmto přístupem dáte svému prkénku tu nejlepší péči a díky tomu vám dlouho vydrží.
Zdroje: https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/how-to-clean-wood-cutting-boards/, https://goatsandgreens.wordpress.com/2018/01/23/refurbishing-a-wooden-kitchen-cutting-board/
Článek Čím napustit kuchyňské prkénko? Tajná přísada, která přinese výdrž a zajistí hygienu se nejdříve objevil na Umíme poradit.
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu