Mnozí je zaměňují s borůvkami nebo rybízem. Jsou prospěšné pro klouby a střeva.
Na první pohled vypadají jako plody nasbírané z keře, ale jíst je bez přísad je spíše výsadou milovníků specifických chutí. Jako koření však fungují skvěle.
Tyto plody lze zaměnit s bobulemi
Bobule jalovce jsou malé, tmavé a připomínají bobule. Jsou známé svými léčivými účinky již po mnoho století, ale v dnešní době se v našich kuchyních vyskytují jen zřídka. Stojí za to obnovit jejich bývalou slávu, protože jejich nenápadné malé kuličky obsahují spoustu živin.
Jak roste jalovec?
To, co obvykle nazýváme bobulemi jalovce, jsou ve skutečnosti šišky . Přeměněné samičí šišky, které po opylení narostou, zduří a připomínají bobule. Jejich zrání trvá velmi dlouho, až 2–3 roky. Z tohoto důvodu lze na jednom keři často najít šišky v různých fázích vývoje – zelené, nezralé a zralé, tmavě modré.
Podobnost s bobulemi nebo rybízem je omezena pouze vnějším vzhledem. Bobule jalovce mají tvrdou, pryskyřičnou a aromatickou konzistenci a uvnitř skrývají semena, nikoli dužinu s malými semínky.
Vlastnosti jalovce
Jalovec urychluje metabolismus, reguluje trávení a snižuje riziko přejídání. Zlepšuje prokrvení ledvin a má močopudné účinky, což je užitečné při onemocnění močového měchýře. Přisuzují se mu protizánětlivé a čistící vlastnosti, které mohou být prospěšné pro klouby, zejména při revmatických onemocněních, artritidě nebo dně . Pomáhá vylučovat přebytečnou močovou kyselinu z těla. Stimuluje také sekreci trávicích šťáv a žluči, což podporuje trávicí procesy.
Navzdory četným výhodám je jalovec doporučován všem . Lidé s onemocněním ledvin nebo jater, stejně jako těhotné a kojící ženy by se měli jeho konzumaci vyvarovat. Doporučená dávka plodů jalovce je 2 až 10 g, oleje 20 až 100 mg.
Překročení těchto dávek může vést k podráždění trávicího traktu a poškození ledvin.
Jak používat jalovec?
Jalovec je koření, které se skvěle hodí k masu. Má hořce kořeněnou, pryskyřičnou a balzámovou chuť, která se vůbec nepodobá kyselost a sladkosti typických lesních plodů. Skvěle se hodí k zvěřině, kde podtrhuje lesní chuť. Lze jej také přidat do králičího masa, paštik nebo pečeně, aby jídlu dodal na vytříbenosti. Jalovec je také klíčovou aromatickou přísadou při výrobě ginu a některých vodek a likérů.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu