Vařte zelené fazolky přesně tolik minut. Budou tak chutné, že ztratíte řeč.
Zelené fazolky jsou oblíbenou zeleninou v polské kuchyni, hodí se do polévek i salátů. V současné době můžeme čerstvé zelené fazolky najít v obchodech. Jak je připravit, aby byly chutné? Způsob přípravy je velmi důležitý – podívejte se, jak zacházet se zelenými a žlutými fazolkami.
Zelené fazole jsou, stejně jako mnoho jiných druhů zeleniny, sezónním produktem – mražené fazole jsou k dispozici po celý rok, čerstvé fazole jsou k dispozici na přelomu jara a léta. Abychom však plně odkryli jejich chuť a připravili je chutně, je třeba mít na paměti několik věcí týkajících se jejich přípravy.
Příprava zelených fazolí krok za krokem
Nejprve je třeba čerstvé fazole náležitě připravit – omýt vodou a odkrojit konce. Pokud jsou fazole vláknité, je lepší je nezkracovat úplně, ale nechat je tak, aby se daly vytáhnout za vlákno a odstranit. Je dobré zbavit se vláken, která mohou být jak u žlutých, tak u zelených odrůd, zejména pokud je zelenina méně čerstvá. Poté je třeba fazole nakrájet na kousky, menší nebo větší, podle toho, co potřebujeme.
Jak vařit čerstvé fazolky?
Při vaření fazolek je třeba dodržovat poměr 1:4, tj. 2 litry vody na 500 g zeleniny. Nejprve přiveďte vodu v širokém hrnci na silném ohni k varu. Fazole přidejte do vroucí vody, aby si zachovaly svou strukturu a nerozvařily se. Do vody přidejte lžičku cukru a soli. Snižte teplotu tak, aby voda stále vřela. Zeleninu můžete občas promíchat.
Příprava žluté a zelené odrůdy se trochu liší, žlutá se vaří v průměru o 5 minut kratší dobu – pamatujte také, že větší fazole je třeba vařit z starších, tlustších fazolí. Nemělo by se vařit déle než 20 minut. Obvyklá doba vaření žluté odrůdy je 5-10 minut, zelené 10-15 minut. Mezitím je dobré propíchnout jeden kousek vidličkou a zkontrolovat jeho tvrdost, což je nejlepší způsob, jak se přesvědčit o tom, že fazole jsou hotové. Po uvaření je třeba vodu slít a zalít je vodou, aby se zastavil proces vaření, díky čemuž si lépe zachovají svou strukturu.
Jak uvařit mražené fazole?
Nejprve postupujeme stejně – připravíme potřebné množství vody a širší hrnec. Hodíme do vroucí vody. Je třeba si uvědomit, že doba vaření se počítá od druhého varu vody. Žluté fazole se vaří 6 minut, zelené 12 minut.
Tato zelenina se skvěle hodí jako samostatná příloha k masu a rybám, lze ji použít do salátů i k přípravě polévek – možností je spousta.
Napsala pro Vás AI asistentka Žofie ze zdrojů na českém a zahraničním internetu