Jak zachránit spálené jídlo: Skvělý tip od babičky se syrovou bramborou.
Připálené jídlo dokáže pořádně naštvat. Stačí chvilka nepozornosti, zapomenout guláš či omáčku promíchat a během pár minut už je na dně hrnce pořádná vrstva připálenin. Spousta lidí si myslí, že je jídlo už znehodnocené. Dá se ale šikovně zachránit.
Chystáte oběd, když v tu najednou zazvoní telefon. Někdo vás vyruší, vy se s ním zapovídáte a až po několika minutách si vzpomenete, že máte vlastně hrnec na sporáku. A když se k němu vrátíte a snažíte se jeho obsah rychle zamíchat, zjistíte, že se omáčka, guláš nebo třeba krémová polévka připálila.
Podobnou situaci zažil někdy snad každý. Spousta lidí si myslí, že je následně nutné se s jídlem rozloučit, protože už je nepoživatelné. To ale rozhodně není pravda.
Přestože naše babičky byly naprosto úchvatné kuchařky, i jim se čas od času „povedlo” něco připálit. Věděly ale moc dobře, jak takovou situaci zachránit.
Záchrana spáleného jídla
V první řadě je samozřejmě nejdůležitější hrnec s připáleným pokrmem odstavit z plotny. Následně si vezměte nový hrnec a do něj jídlo opatrně přendejte. Dávejte si ale velký pozor. Je stěžejní, aby do nového hrnce putovala jen ta část jídla, která není připálená. Pokud tedy používáte vařečku či naběračku, buďte opatrní, abyste neseškrábli nějakou spáleninu ze dna.
Možná si říkáte, že takto už je hotovo a zachráněné jídlo můžete rovnou servírovat. Nikam ale nespěchejte. S největší pravděpodobností je totiž pokrm v čistém hrnci načichlý připáleninou. A tohoto pachu je samozřejmě nutné se zbavit.
Trik s bramborou
Zápachu se zbavíte velmi snadno. Oloupejte si jednu větší bramboru a nakrájejte ji na kolečka. Ta pak vložte do hrnce s jídlem, promíchejte a nechte asi 5 minut provařit na nízkém plameni. Tentokrát už ale hrnec hlídejte jako oko v hlavě, abyste neskončili s dalším připáleným jídlem.
Po uplynutí času brambory z pokrmu vyndejte. Natáhly do sebe totiž pach spáleniny a také případnou hořkost, nebyly by tedy dobré. Můžete je rovnou vyhodit.
Kdyby se vám chuť ani tak úplně nepozdávala, je možné pokrm vylepšit i jinak. Můžete do jídla přidat třeba různé bylinky. Pakliže to daný recept umožňuje a hodí se to, lze taktéž přidat například mléko, smetanu či kokosové mléko, anebo citronovou či limetkovou šťávu. Kyselé totiž umí dokonale zlepšovat chuť připálených jídel.
Co se spálenou rýží?
Co když ale připálíte něco jiného než jen omáčky a husté polévky? Třeba takovou rýži. I tady je prostor pro záchranu. Nepřipálenou část rýže přendejte opět do čistého hrnce, přidejte 2 lžíce mléka, přilijte vodu tak, aby byla rýže ponořená, a přidejte krajíc chleba. Vařte 10 minut, chleba odstraňte a rýži přeceďte. Chleba v tomto případě poslouží jako pohlcovač pachů.
Jak vyčistit připálený hrnec?
Jakmile ale zachráníte jídlo a pochutnáte si na něm, zjistíte, že na vás čeká ještě jiný problém. A sice v podobě připáleného hrnce. Odstranit z jeho dna připáleniny nemusí být vůbec jednoduché. Naštěstí i s tím si ale naše babičky uměly poradit.
Nejdříve vyzkoušejte tu nejjednodušší metodu. Do hrnce nalijte asi 1 centimetr vody a přiveďte jej k varu. Ve chvíli, kdy bude voda vřít, snažte se vařečkou odstranit připečené jídlo. Pak vodu vylijte a zbytek zkuste setřít obyčejnou houbičkou na nádobí.

Co ale dělat, když jen horká voda a houbička nestačí? V tuto chvíli nastoupí na scénu ocet a jedlá soda. Nalijte do hrnce 1 hrnek vody, 1 hrnek octa a přidejte 1 velkou lžíci jedlé sody. Tuto směs přiveďte k varu a nechte alespoň 15 minut působit. Následně by už měly jít připáleniny dolů podstatně snáz.
U opravdu velmi odolných připálenin je doporučováno nechat směs vody, octa a sody působit přes noc.
Zdroje: iol.com, bhg.com.au, toprecepty.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

