Můj děda připravoval výborný guláš. Klíčem k jeho skvělé chuti byla tajná směs koření.
Guláš patří v Česku mezi ta vůbec nejoblíbenější jídla. Není proto divu, že ho mnozí vaří i několikrát do měsíce. Málokomu se jej ale podaří dovést k absolutní dokonalosti. Přitom stačí jedna malá změna a z guláše se stane přímo mistrovské dílo.
Nemalé množství lidí má za to, že guláš pochází z České republiky a řadí jej tak mezi absolutní skvosty české kuchyně. Je pravdou, že se u nás připravuje už dlouhá léta, z našich končin ale rozhodně nepochází. Jedná se původně o maďarský pokrm, který se do Maďarska dostal v docela jiné podobě z Turecka.
Český guláš
Přece jen se ale česká verze guláše od té maďarské v mnohém liší. Hlavním rozdílem je, že u nás je guláš považován prakticky za omáčku a podává se nejčastěji s knedlíkem, špeclemi anebo třeba jen tak s chlebem. Zároveň se také samozřejmě zahušťuje, a to například cibulí, moukou, jíškou, nastrouhaným bramborem anebo chlebem.
Oproti tomu maďarský guláš svou konzistencí připomíná spíše polévku. Přidávají se do něj brambory a při servírování se taktéž zdobí zakysanou smetanou. I když je tedy guláš původem z Maďarska, Češi si jej poupravili k obrazu svému a vytvořili si tak svou verzi.
I pro vegetariány
Když se řekne guláš, prakticky každý si vybaví větší kostky masa v omáčce. Pravdou ale je, že je tento pokrm nesmírně univerzální a maso se v něm dá nahradit hned několika bezmasými ingrediencemi.
Samotný recept přitom nemusíte nijak zvlášť poupravovat. Vlastně stačí jen použít například fazole, hlívu ústřičnou anebo sójové kostky místo klasického hovězího. Pakliže patříme mezi milovníky masa, ale nepodaří se vám sehnat vhodný kus hovězího, klidně lze použít i nějakou dobrou klobásu.
Nejlepší hovězí guláš
Guláš rozhodně není nijak náročný na přípravu, byť se tak na první dobrou může zdát. Je však o něco náročnější časově, protože samozřejmě trvá, než maso změkne. Výsledek ale s tímto receptem rozhodně stojí za to.

V první řadě budete samozřejmě potřebovat velký hrnec. Ideálně se silnějším dnem, které drží teplo. Dále je nutné oloupat 1 kilogram cibule a nakrájej ji na větší kostičky. V hrnci rozehřejte 4 lžíce sádla a na něm pak nakrájenou cibuli opečte.
Mezitím, co se bude cibule restovat, využijte čas a nakrájejte si 1 kilogram hovězí kližky na větší kostky. Následně do hrnce k cibuli přidejte 2 lžíce sladké mleté papriky a 1 lžičku mletého kmínu. Za stálého míchání koření opékejte společně s cibulí asi 20 vteřin. Díky tomu se krásně rozvoní. Dobu ale nepřekračujte. Kdybyste papriku připálili, zhořkla by.
Do hrnce pak přijdou 2 lžíce rajčatového protlaku. Protlak opět zlehka zarestujte a pak konečně přidejte maso. A znovu opékejte. Maso restujte za stálého míchání, dokud se šťáva, kterou pustí, neodpaří.
Až se tak stane, přisypte do hrnce 1 lžičku soli, 1 lžičku čerstvě namletého pepře a přidejte 4 bobkové listy. Nakonec přilijte tolik vody, aby její hladina sahala zhruba 1 centimetr nad maso.
Obsah hrnec pořádně promíchejte, zapněte sporák na maximum a počkejte, dokud guláš nebude vřít. Pak plamen stáhněte na minimální výkon, hrnec přiklopte a nechte guláš žít svým vlastním životem. Počítejte s tím, že bude trvat klidně 2 až 3 hodiny, než maso změkne.
Během vaření guláš čas od času promíchejte a přilijte vodu, která se odpařila. Pakliže byste chtěli celou přípravu výrazně zkrátit, můžete maso uvařit v tlakovém hrnci. V něm bude měkké klidně už za 1 hodinu.
Jakmile bude maso měkké, jdeme do finále. Do hrnce mezi rukama promněte 2 lžičky sušené majoránky a nechte ještě asi 5 minut povařit. Pak už vypněte sporák a před samotným servírováním dovolte guláši alespoň 15 minut odpočívat.
Zdroje: apetitonline.cz, prozeny.cz, life.forbes.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

