Tři výživné podzimní polévky za pouhých 6 Kč na porci. Každá unikátní a všechy skvělé.
Ceny v obchodech letí nahoru a spousta z nás je nucena pečlivě studovat cenovky, jenže jíst se musí a to kvalitně. Možná to zní jako sci-fi, ale i v dnešní době se dá uvařit sytá večeře nebo oběd doslova za pár korun. Základem úspěchu jsou suroviny, které máte běžně ve spíži, a recepty našich babiček, které uměly v kuchyni doslova čarovat z ničeho. Tyto tři poctivé polévky vás vyjdou na pár korun a ještě k tomu se dobře a vydatně najíte.
S příchodem chladnějších dnů a brzkého stmívání tělo přirozeně touží po prohřátí. Polévky jsou v tomto období naprostým základem jídelníčku. Nejenže dodají potřebné tekutiny a vitamíny, ale fungují jako balzám na žaludek i nervy. A pod pojmem levná polévka si nemusíte hned představit obarvenou vodu s kostkou bujónu, skutečnost je naštěstí mnohem veselejší. Stačí pár brambor, starší chleba nebo vajíčka a máte vyhráno. Následující recepty dokazují, že i s minimálním rozpočtem se dá dobře najíst.
Jak zužitkovat staré pečivo v luxusní žebračce
Prvním kandidátem na šampiona v poměru cena/výkon je tradiční chlebová polévka, které se lidově říká žebračka. Nenechte se odradit tím názvem, chuťově je dokonalá. Vznikla sice v chudých rodinách jako záchrana před hladem, ale dnes obstojí i jako plnohodnotná večeře. Budete k ní potřebovat starší chleba. Právě ten tvrdší, který byste už možná chtěli dát slepicím nebo vyhodit, je na žebračku nejlepší. Pak si opatřete už jen cibuli, česnek, sádlo, vodu a koření.
Na sádle v hrnci opečete nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem. Přihodíte chleba nakrájený na kostičky, zalijete vodou nebo vývarem, pokud máte, a nezapomeňte na kmín a majoránku. To jsou chutě, které dělají českou kuchyni českou kuchyní. Po zhruba čtvrt hodině vaření ponorným mixérem vše rozmixujete do hladka. Nakonec polévku zjemněte trochou mléka nebo smetany.
Bramboračka bez mouky a zahušťování
Druhou hvězdou levného vaření je bramboračka. Na pět větších brambor vám stačí tři mrkve, kmín, sůl, pepř a petrželka. Brambory nakrájené na kostky uvařte s kmínem ve vodě jen tak, aby hladina sahala pár centimetrů nad ně. Jakmile změknou, část brambor odeberte bokem a zbytek přímo v hrnci rozšťouchejte šťouchadlem. Tím získáte přirozeně hustý základ bez jediné lžíce mouky. Pak teprve přidejte nakrájenou mrkev, povařte do měkka a na konec přidejte ty odebrané kousky brambor. Je to rustikální, poctivá a neuvěřitelně levná varianta klasické bramboračky. Pro chuť můžete přidat mražený hrášek nebo kousek klobásy.

Zakudlanka hotová za deset minut
Do třetice všeho dobrého tu máme vaječnou polévku, které naše babičky říkaly zakudlanka. Takže, když vám v lednici zbydou jen plata vajec, přidáte pár ingrediencí, které spočítáte na prstech jedné ruky, tak za deset minut nesete na stůl. Potřebujete lžíci másla, lžíci hladké mouky, tři vejce a kmín.
Na másle uděláte jíšku, ale pozor, hned do ní rozklepněte vejce a míchejte, dokud neztuhnou. Teprve tuhle směs zalijte studenou vodou. Dobře rozmíchejte, osolte, okmínujte a nechte deset minut provařit. Kdo chce barvu, může přistrouhat mrkev nebo na konci posypat pažitkou, ale i základní verze je překvapivě chutná a hlavně výživná díky vajíčkům.
Plánování jídelníčku šetří tisíce
Vařit levné polévky je jedna věc, ale skutečné úspory v domácnosti začínají už předtím, než vůbec škrtnete sirkou pod hrncem. Zkušení hospodáři vědí, že největším nepřítelem peněženky je neuvážené nakupování. Naprostým základem by měl být týdenní plán. Sedněte si na půl hodiny, projděte letáky a rozmyslete si, co budete vařit. Když jdete do obchodu se seznamem, nestane se vám, že v košíku skončí tři kila paprik v akci, ze kterých spotřebujete dvě a zbytek shnije.
Trvanlivé potraviny jako rýže, těstoviny, čočka nebo konzervy tuňáka se vyplatí brát ve velkém, když jsou ve slevě. Nebojte se ani privátních značek supermarketů. Časy, kdy to znamenalo podřadnou kvalitu, jsou pryč. Často jde o výrobky od renomovaných výrobců, jen v jiném obalu a za zlomek ceny.
Pozor na hlad a polotovary
Možná se to zdá jako banální rada, ale nikdy nechoďte nakupovat hladoví. Hladový člověk hází do vozíku nesmysly, třeba sušenky, chipsy, čokolády. Všechno to stojí peníze a výživová hodnota je nulová. Stejně tak je dobré se vyhýbat polotovarům. Spousta lidí si myslí, že koupí hotového těsta na pizzu nebo směsi na pečení ušetří čas. Často je to ale omyl a finančně to vychází mnohem hůř. Domácí těsto je nejen levnější, ale i zdravější a bez zbytečných konzervantů.
Samostatnou kapitolou je plýtvání. Naučte se využívat zbytky. Zbyla rýže? Udělejte nákyp. Zavadlá zelenina? Šup s ní do polévky nebo pod maso. A neberte data spotřeby jako dogma. Minimální trvanlivost u rýže nebo těstovin neznamená, že den po datu se jídlo změní v jed. U čerstvých věcí jako maso a uzeniny buďte opatrní, ale jogurt nebo sýr často vydrží déle, než je na obalu psáno. Důvěřujte svému zraku a čichu.
Maso jako sváteční záležitost
Když chcete opravdu srazit náklady, zamyslete se nad spotřebou masa. Je to nejdražší položka nákupu. Nemusíte se stát vegetariány, ale když zařadíte několik bezmasých dnů do týdenního menu, peněžence výrazně ulevíte. Odborníci na výživu stejně doporučují maximálně 600 gramů masa týdně, což spousta Čechů vysoko překračuje. Luštěniny nebo právě zmíněné hutné polévky maso skvěle zastoupí a vy si pak nedělní pečeni o to víc vychutnáte. Vařit levně totiž neznamená jíst špatně, znamená to jíst chytře.
Zdroje: autorský článek, toprecepty.cz, recepty.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

