Ženský bříško: Návod na přípravu nejlepších tureckých dezertů. Úžasná kobliha dobývá internet.
Chcete ochutnat tu nejlepší tureckou sladkost všech dob? Vyzkoušejte dámský pupík. Neděláme si legraci. Fantastická kobliha s humorným pojmenováním dobývá internet a potvrzuje, že Turci jsou na sladkosti skuteční přeborníci. Přinášíme vám recept.
Když se řeknou turecké dezerty, většině lidí se vybaví baklava, chalva nebo turecký med lokum. Všechny tyto pokrmy patří právem mezi nejvyhledávanější pochoutky turistů. V poslední době se však do výsluní dostává jiná sladkost. Podle některých cestovatelů je dokonce tou nejlepší, kterou země rozkládající se v západní Asii a jihovýchodní Evropě kdy vyprodukovala.
Seznamte se s hanım göbeği alias Dámským pupíkem.
Smažená kalorická bomba
Pod tajuplným názvem se ukrývá pochutina z odpalovaného těsta, která vypadá jako klasický koblížek. Na rozdíl od něj má uprostřed malý důlek a po osmažení se obaluje v sirupu. Výsledkem je voňavá, lepkavá a sladká kalorická bomba, na kterou je velice jednoduché vytvořit si návyk.
Návody, jak si ji připravit, zaplavily v poslední době sociální sítě.
Příběh za bizarním názvem
Nemusíme dlouho bádat, proč sladká specialita dostala jméno Dámský pupík. Hotové donuty totiž opravdu připomínají tuto část lidského těla.
Turci si na poetických pojmenováních zakládají, v tamních cukrárnách a trzích běžně narazíte také na lahůdky nesoucí jména jako Vezírovy prsty (Vezir Parma – krupicové těsto ve tvaru prstů namáčené do sirupu), Dámské rty (Dilber Dudağı – smažený dezert plněný ořechy), Dezert z nevěstince (Kerhane Tatlısı – turecká obdoba churros) či Mléčná Nuriye (Sütlü Nurie – podobný baklavě).

Recept na dámské pupíky
Navnadil vás text k ochutnání? Není třeba shánět letenky do Turecka, dámské pupíky si můžete připravit i ve své kuchyni, ze surovin, které běžně najdete doma.
Na těsto budete potřebovat:
- 225 gramů hladké mouky
- 85 gramů másla
- 2 celá vejce
- 1 žloutek
- ½ lžičky soli
Na sirup budete potřebovat:
- 200 mililitrů vody
- 350 gramů cukru krystal
- 1 lžíce citrónové šťávy
Postup: V kastrolku rozpusťte máslo. Přidejte mouku, sůl a pár minut lehce vařte na středním ohni, dokud se nevytvoří těsto, které se odlepuje od stěn hrnce. Nechte vychladnout.
V druhém hrnci si mezitím připravte cukerný sirup. Všechny ingredience smíchejte a povařte, dokud se nevytvoří hustý roztok. Také nechte zchladit.
Do vychladlého těsta přidejte dvě celá vejce a jeden žloutek a vypracujte hladké těsto. Z těsta tvořte kuličky zhruba o velikosti vlašského ořechu, které zploštíte a uvnitř uděláte důlek. Lze udělat i verzi bez otvoru. Aby se vám s těstem lépe pracovalo, ruce si namažte olejem.
Koblížky smažte na silné vrstvě oleje dozlatova nejprve na středně velkém plameni. Postupně přidávejte teplotu, aby se těsto rovnoměrně nafouklo a nezačalo se pálit. Doporučuje se smažit po menších dávkách, aby se jednotlivé donuty k sobě nepřilepily. Po dosmažení nechte okapat na mřížce nebo na rozložených ubrouscích, které do sebe vsáknou mastnotu.
Ještě horké Dámské pupíky obalte v cukerném sirupu. Dobrou chuť!
Dámské pupíky naslano
Turci dělají dámské pupíky na nespočet způsobů. Zkuste do základního těsta přidat vanilku či mandlový extrakt. Výsledné dílo můžete posypat oříšky a dochutit karamelem, čokoládovým toppingem nebo marmeládou. Pokud naopak chcete méně sladkou variantu, vynechejte máčení v cukru.
A vytvořit si můžete i slané koblížky. Co třeba je pomazat zakysanou smetanou a zasypat opečenou slaninou a jarní cibulkou nebo vytvořit k pečivu sýrový dip? Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv obdobu, při rodinném stolování se po nich jistě jenom zapráší.
Zdroje: Wikipedia, Turkish Cooking Recipes, International Desserts Blog
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

