Rychlý recept na párek v rohlíku z mikrovlnky, který si oblíbí hlavně děti.
Připravit pro děti chutné a rychlé jídlo bývá často výzvou. Malí strávníci jsou totiž často vybíraví a nechutná jim jen tak ledaco. Dlouhodobě u nich vede pizza, hranolky s kečupem nebo párek v rohlíku. Právě poslední jmenovaný pokrm si můžete doma připravit i bez hotdogovače. Přinášíme vám geniální bleskový recept, který si vaše ratolesti zamilují.
Výzkumy odhalují nepřekvapivou realitu: Děti mají nejraději jídla s vyšším obsahem tuku a cukru. Pokud je potravina hodně slaná, smažená nebo sladká, existuje velká šance, že si ji dítě oblíbí. Zatímco nezdravá jídla jsou pro rodiče většinou rychlá k přípravě, výživoví experti pláčou. A radost nemají ani zubaři.
Mezi nejvíce nenáviděné potraviny naopak patří právě ty nejzdravější. Možná i vy si vzpomenete, že jste jako děti neměli rádi určitý druh zeleniny, rybí maso nebo luštěniny. A s někým se tato averze táhne až do dospělosti.
Levná rychlovka, kterou děti milují
Jednou z nejčastějších voleb dětí, je párek v rohlíku. Ať už jsou na koupališti, v zoologické zahradě nebo na fotbalovém stadionu, tento jednoduchý pokrm složený z pečiva, párku a kečupu či hořčice na ně působí jako magnet. Navíc je vcelku levný, takže rodiče nemusejí sahat hluboko do peněženky. To je výhodné zejména tehdy, když je v rodině více hladových potomků.
Tuzemská obdoba amerického hotdogu
Tento tuzemský fenomén má dlouholetou tradici. Jedná se v podstatě o napodobeninu legendárního amerického hot dogu, jen v menších rozměrech a s chudší přílohou. Zatímco v předloze ze Spojených států často najdete třeba opečenou cibulku, nakládanou okurku nebo sýr, u nás si vystačíme s kečupem a hořčicí. Český rohlík se také na rozdíl od americké verze nerozkrajuje napůl, ale uzenina se zasouvá do vyhloubené díry. K jejímu vytvoření ve stáncích rychlého občerstvení slouží kovový rozpékací trn.
Pikador z jižních Čech
Traduje se, že první párek v rohlíku se v Československu objevil v roce 1972 v Českých Budějovicích. Místní řezník Václav Masopust tehdy během dovolené ve španělském Madridu narazil na obdobný rychlý pokrm a rozhodl se, že ho po návratu zavede i doma. Ve své provozovně v Krajinské ulici pak uvedl novinku pod názvem pikador podle bojovníků s býky, kteří v aréně používají kopí, tedy píku. Název se ujal a v jižních Čechách se používá dodnes.
Výhodou jídla je zejména jeho jednoduchost. Nejenom že je rychlé na přípravu, ale k jeho konzumaci nepotřebujete žádné nádobí a příbory, stačí vám jedna ruka. I to je důvod, proč se párek v rohlíku stal jedním ze symbolů rychlého občerstvení, kterým lidé zahání hlad na ulicích, u benzinových pump, nádražích nebo na sportovních akcích.

Párek v rohlíku z mikrovlnky
Párek v rohlíku si můžete připravit i doma, a nepotřebujete kvůli tomu kupovat hotdogovač. Bude vám stačit obyčejná mikrovlnka a dvacet vteřin vašeho času. Nemusíte ani shánět čerstvé rohlíky. Svou práci odvede staré pečivo ze včerejšího dne.
Postup: Uřízněte rohlíku špičku. Pomocí vařečky nebo jiného vhodného nástroje do něj vytlačte dutinu. Dovnitř dejte hořčici nebo kečup, podle toho, co mají vaše děti nebo vy nejraději. Do takto připraveného rohlíku vložte vařený či grilovaný párek, který propíchněte na několika místech vidličkou, aby nepopraskal. Vložte do mikrovlnné trouby na zhruba 20 vteřin. Poté opatrně vyjměte a ihned servírujte.
Tip: Pokud chcete, aby jídlo bylo o něco výživnější, použijte celozrnný rohlík a kvalitní uzeninu se sníženým obsahem soli. Párek doplňte o zeleninovou přílohu v podobě okurky nakrájené na kolečka nebo například cherry rajčat.
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

