Češi opouštějí tlakové hrnce a nahrazují je přístrojem, který vaří rychleji a jídlo je chutnější.
Vaření je běžnou součástí naší klasické rutiny. Někdo ho miluje, zatímco pro jiného je to pouze nezbytná součást života. Ať už si vyhráváte s nejrůznějšími recepty, nebo se kuchtění snažíte mít co nejrychleji za sebou, jedno je jasné – čas od času se tohoto úkolu zkrátka zhostit musíte. Abyste si čas strávený v kuchyni udělali příjemnější, dejte šanci této zázračné vychytávce, která vám vaření nesmírně usnadní!
V aktuálním uspěchaném světě se trávit hodiny u plotny chce málokomu. Momentálně frčí spíše jednodušší a rychlejší recepty, které hravě zvládne každý i během hektického pracovního týdne. Dnešní moderní doba je naštěstí plná technologických zázraků, které vám výrazně usnadní život. Platí to i pro kuchyňské doplňky, a právě tento úžasný produkt vám pomůže vytvořit dokonalá jídla plná chuti, nad kterými se bude olizovat celá rodina. Vy to přitom budete mít prakticky bez práce! Experti se navíc shodují, že domácí vaření podporuje rodinné vztahy a má pozitivní dopad na lidský organismus, a to jak po fyzické, tak mentální stránce. „V zásadě je umět vařit životní dovednost, která dětem pomáhá vyrůst ve zdravější dospělé,“ říká expert Rob Rees. Díky tomuto hrnci vám každé vaše jídlo bude připadat jako z restaurace.
Lepší než papiňák
Vývary, omáčky, dušené pokrmy nebo příprava tužšího kusu masa – přesně na tyto typy jídel se hodí tlakový hrnec. Dříve se hojně využíval v každé domácnosti, dnes už se od něj spíše upouští. Není se čemu divit – může z něj během vaření unikat pára, hrozí riziko ucpání ventilů, nebo dokonce výbuchu hrnce při nesprávném použití. Papiňákům už zkrátka odzvonilo a lidé se přiklánějí k novější, mnohem lepší variantě. Tou je pomalý hrnec! Relativní novinka, která si během posledních let získala srdce tisíců domácností. Vaření v pomalém hrnci je totiž zdravé, bezpečné, nenáročné a ekonomické.
Pomalu, ale jistě. A bez asistence
Že jste o něm ještě neslyšeli? Jedná se o hrnec, do kterého vložíte všechny ingredience, zapojíte ho do zásuvky, nastavíte teplotu, čas a zapnete. A to je vše! Snazší už to snad být nemůže. Odpadá vám neustálé hlídání a míchání jídla a umývání několika kusů nádobí. Tento pomocník se skládá z vnější části s ovládacím panelem, vnitřní nádoby a poklice. A zatímco v tlakovém hrnci chcete jídlo uvařit co nejdříve, pomalý hrnec funguje úplně na opačném principu. Jídlo se v něm vaří pomalu a za nízkých teplot, zpravidla mezi 80–90 °C. Příprava tedy zabere klidně i 5 hodin, vy u celého procesu ale vůbec nemusíte být. Hrnec můžete nastavit, zapnout a odejít do práce. A po návratu na vás bude čekat skvělé jídlo!

Maximum vitamínů
Jak již vyplývá z předchozích řádků, mezi jeho největší výhody patří jednoduchost. Jakmile hrnec přiklopíte poklicí, vaše účast končí. Nemusíte přípravu hlídat, přilévat do hrnce vodu, měnit teplotu ani nic podobného. Tahle věcička vše udělá za vás. Jídlo se vaří postupně, a to takovým způsobem, že se nemůže připálit. Díky extrémně pomalému vaření si navíc potraviny zachovávají cenné výživové látky a chuť. Proto jsou chody z pomalého hrnce šťavnaté a nabité chutí. Hrnec si také hravě poradí s tužšími kousky masa, jako je například hovězí kližka či líčka. Postačí je na několik hodin zavřít do hrnce a po vyndání se bude maso rozpadat.
Perfektní pro vaše zdraví
Dalším vynikajícím důvodem, proč stojí za to si hrnec pořídit, je jeho pozitivní dopad na zdravý životní styl. K přípravě totiž není potřeba použít jakýkoliv tuk. To ocení především jedinci, kteří si hlídají figuru nebo sportují. Během vaření se neodpařují tekutiny, a tak nehrozí připečení nebo připálení. Také budete mít jistotu, že jídlo nebude mastné a těžké. Hrnec se vám snadno vejde na kuchyňskou linku, je skladný a lehký a po dokončení přípravy vnitřní část snadno vyndáte a umyjete. Z ekonomického hlediska jde o úspornější variantu oproti troubě nebo sporáku!
Poradí si se vším
Co v hrnci tedy uvaříte? No, vlastně prakticky všechno! Je ideální na omáčky, polévky, vývary a tuhé maso, připravíte s ním ale i rybu, zeleninu, rýži nebo brambory. Zvládne ale i rýžový nákyp či kaši, žemlovku, povidla, paštiku, přepuštěné máslo nebo džem! Jedná se skutečně o všestranného pomocníka, kterého v kuchyni zaručeně oceníte. Nejběžnější varianty stojí okolo 1 800 Kč a tato investice se vám rozhodně vyplatí.
Zdroje: apetitonline.cz, eberry.cz, mamedoma.cz, alza.cz, mamavkuchyni.cz, fabini.cz, bbc.com
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

