Obrácený řízek: Trojobal se mu nevyrovná. Nezapomeňte ochutnat tuto zapomenutou delikatesu našich babiček co nejdříve.
Jen málokterý jiný pokrm má v naší zemi tak výsadní postavení jako řízek. Ať už jde o klasiku z vepřového masa, jemnější kuřecí variantu nebo slavný vídeňský originál z telecího, jedno mají společné – křupavý povrch, šťavnatý střed a vůni, která se line do širého okolí a připomíná nedělní oběd u babičky. Pokud jste už trochu přejedení z klasických řízků v trojobalu, máme pro vás tip na zapomenutou delikatesu našich babiček.
Když se řekne řízek, většina z nás si představí kuřecí nebo vepřovou klasiku obalenou v mouce, vajíčku a strouhance a usmaženou na vrstvě oleje, másla nebo sádla. Svět tohoto pokrmu je ale mnohem bohatší. Pojďme do něj aspoň letmo nahlédnout.
Není řízek jako řízek
Kromě přírodních řízků, které se nesmaží v obalu, existují variace s náplní (například se sýrem) či z méně typického druhu masa, jako je například porthaus z hovězího. Slováci mají svůj černohorský řízek v bramboráku, Moraváci brněnský plněný směsí z vajec, šunky a hrachu. Podkrkonošskou specialitou je takzvaný pavlišovský řízek servírovaný s dušeným kysaným zelím a knedlíkem. Prezidentský řízek pro změnu zdobí šunka, sýr a vejce.
Jedinečné postavení v české gastronomii má i holandský řízek. S Nizozemskem nemá nic společného, svůj název dostal díky sýru, který je zamíchaný do mletého masa.
Označení „řízek“ se navíc neomezuje pouze na maso. V posledních letech jsou populární i bezmasé alternativy, jejichž základ tvoří sója, brambory, žampiony nebo třeba hrách. Dochucené jsou tak, aby připomínaly chuť tradičního obalovaného masa.
Legenda z Vídně
Tradiční český řízek vznikl za dob Rakouska-Uherska jako odnož rakouského receptu. Původní vídeňský pokrm je z tence rozklepaného plátku telecího masa obaleného v mouce, vajíčku a strouhance, smažený na přepuštěném másle nebo sádle.
Jeho původ je opředený legendami. Prý ho do Vídně přinesl slavný maršál Radecký po návratu z Itálie, kde ochutnal milánskou pochoutku „cotoletta alla milanese“. Kuchař ve službách císaře však neměl k dispozici parmezán, který se společně se strouhankou objevoval v italské specialitě, proto musel zaimprovizovat a nahradil ho moukou a vejcem. Ať už je to pravda, nebo ne, faktem zůstává, že řízek se stal v Rakousku-Uhersku fenoménem, který naši gastronomickou kulturu provází dodnes.

Recept: Obrácené řízky z trouby
Naši předkové znali i další obdobu smaženého masa v obalu – obrácený řízek. Prozradíme vám, jak si tuto delikatesu našich babiček připravit. Nachystejte si stejné ingredience jako na výrobu klasiky a k tomu ještě cibuli, hořčici, kečup a smetanu na vaření.
Postup: Plátky masa – kuřecího nebo vepřového – si nejprve očistěte, naporcujte a naklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. A teď přichází změna. Namísto mouky maso jako první obalte ve strouhance. Druhým a zároveň posledním krokem je obalení v rozšlehaném vejci. Takto připravené řízky opečte na rozpálené pánvi. Dozlatova osmažené je vyskládejte do pekáčku či jiné nádoby vhodné na pečení.
Než je vložíte na zapečení do trouby, připravte si omáčku. V hrnci osmažte cibuli, přidejte hořčici, kečup, trochu vody a provařte. (Množství jednotlivých ingrediencí uzpůsobte počtu řízků.) Vzniklou směs zahusťte moukou smíchanou se smetanou na vaření. Dochuťte solí a pepřem. Tuto omáčku následně nalijte na obrácené řízky a dejte zapéct na 180 stupňů na zhruba 40 minut.
Podávejte s bramborovou kaší, rýží či jinou přílohou dle vaší volby. Dobrou chuť!
Zdroj: Wikipedia, Teraz.sk, Lidl, Wikipedia, Vaření.cz, Wikipedia, Lidové Noviny, Toprecepty.cz
Napsala pro Vás AI asistentka Klára ze zdrojů na českém a zahraničním internetu

